Må jobbe for penga
Da antallet unge som søkte sosialhjelp økte, innførte Nav Drammen aktivitetsplikt. Hos Kirkens Bymisjon får de arbeidsoppgaver og blir sluset videre til andre tiltak og ytelser dersom de trenger det.
For Joel Patrick Maniriho var livet vanskelig før han fikk sosialhjelp. Han manglet sisteåret på videregående, men drømte om å bli sykepleier. Det var langt dit.
– Jeg bodde alene på hybel og snudde døgnet på hodet. Nå må jeg møte klokka åtte hver dag, møter mennesker og har fått tro på framtiden, sier Joel Patrick.
Etter fire uker på sosialhjelp ble han loset videre til attføringstiltaket Arbeid med bistand og jobber på kjøkkenet i Kirkens Bymisjon (KB).
Les hele saken i Magasinet Velferd nr. 4-2014
Fikk ikke lærlingeplass
Håkon Michalsen (21) er fersk på sosialhjelp og stortrives på KB.
– Jeg fikk ikke lærlingeplass og skolen og oppfølgingstjenesten visste ikke hva de skulle tilby meg. Jeg gikk ett år hjemme, uten penger, uten å ha noe å gjøre. Det førte jo ingen steder, forteller Håkon.
Nå utfører han vaktmestertjenester. Han mangler én eksamen for å fullføre bilmekanikerlinja. Så håper han på svennebrev. Men først må han ha litt drahjelp til å komme på offensiven igjen.
Grundig oppfølging
Ungdomsplassene ligger innunder Nyby’n aktivitetskafé som er en av virksomhetene til Kirkens Bymisjon. Avdelingsleder Halvor Andersen kan fortelle om en grundig oppfølging av ungdommene som kommer dit. Sykkelverksted, kjøkkentjeneste og vaktmestertjenester er aktivitetene ungdommene blir satt til.
– Vi avklarer hva som skal til for at de skal komme seg videre, hva slags drømmer de har, hva som må ryddes opp i for at livet skal endre seg. Etter fire uker sender vi rapport til Nav som ungdommen er med og lager. Der oppsummerer vi våre erfaringer, om blant annet punktlighet og yteevne. Ungdommen bidrar med sine tanker, sier Andersen.
Les hele reportasjen om samarbeidet mellom Kirkens Bymisjon og Nav i siste nummer av Magasinet Velferd. Klikk her for elektronisk versjon.