Nytt nummer av magasinet Velferd

Publisert: 14. juni 2013 kl 08.00
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Det er langt mellom politikernes visjoner for Nav og den virkeligheten Nav-brukerne opplever. Møtet med Nav er en sjokkartet opplevelse for mange, går det fram av en artikkel i magasinet Velferd nr. 4-2013, som nettopp har kommet ut.



Hyppige skifter av saksbehandlere og veiledere; en krevende runddans mellom Navs lokalkontor, forvaltningsenheter, telefonkontaktsentraler og elektroniske søknads- og meldesystemer; en vandring mellom kommunale og statlige deler av Nav-systemet. Dette er elementer av en virkelighet mange brukere har erfart, ifølge boka Nav – med brukeren i sentrum.



Mange sliter med å forstå Nav-språket og de byråkratiske spillereglene, forteller Kjetil G. Lundberg, som er en av bokas redaktører.

Saken fortsetter under annonsen


– De som trenger Navs hjelp mest, kan ha størst problemer med å navigere i og samhandle med systemet, sier Lundberg til magasinet Velferd.



Borgerlig strid om arbeidsplikt for sosialklienter


Saken fortsetter under annonsen

De borgerlige partiene er splittet i spørsmålet om aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere, viser en annen artikkel i siste nummer av magasinet Velferd.



Høyre og Fremskrittspartiet vedtok på sine landsmøter i mai å gå inn for obligatorisk aktivitetsplikt for mottakere av sosialhjelp. Forslaget strider mot kjernen i Nav-reformen, mener de rødgrønne og får støtte fra Kristelig Folkeparti.



Saken fortsetter under annonsen

–Vi er på linje med regjeringen i dette spørsmålet, fastslår tidligere barne- og familieminister Laila Dåvøy, som representerer Kristelig Folkeparti i Stortingets arbeids- og sosialkomité.



– I dag er problemet først og fremst at Nav har for lite tilbud om aktivitet, sier Dåvøy til Velferd.



Svensk strid om normerte sykmeldinger

Saken fortsetter under annonsen


I Sverige har man offisielle retningslinjer for hvor lang sykmelding ulike diagnoser bør utløse. Opposisjonen mener ordningen rammer syke mennesker, forteller Velferd i siste nummer.



Ordningen har ført til færre sykmeldte og kortere sykmeldinger, særlig for kvinnene, sier forsker Ulrik Lidwall i Försäkringskassan, den svenske utgaven av Nav. Det beviser ikke at ordningen er god, mener svensk fagbevegelse.


Saken fortsetter under annonsen

– Sykenærværet er blitt høyere, og det medfører uhelseeffekter. Mennesker som fortsatt er syke, blir overført til andre ytelser og krav om å komme tilbake i arbeid, sier utreder Kjell Rautio i svenske LO til Velferd.



Les disse artiklene og annet stoff om aktuelle velferdspolitiske saker i magasinet Velferd 4-2013. Bestill abonnement eller kjøp elektronisk utgave.