Videregående opplæring

Den hemmelige veien

Publisert: 28. november 2013 kl 10.58
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

Thomas Klevås Talgø elsker å lage mat. Drømmen er å bli kokk. Men først er han lærekandidat i en cateringbedrift i Gamlebyen i Fredrikstad.



– Jeg stortrives, gleder meg til å gå på jobb hver dag. Det er her jeg hører til, sier syttenåringen.



Thomas har alvorlige dysleksiproblemer. Etter ett år på videregående, der han sleit fælt med teorifagene, skulle han ut i vanlig lærlingepraksis i tre år. Men kravene ble for tøffe, og han kom over i lærekandidatordningen i stedet. Fagbrev får komme etter hvert, når han er klar for det. Drømmen er å bli norgesmester i kokkekunst.

Saken fortsetter under annonsen


Hva hadde skjedd med deg hvis du ikke hadde kunnet bli lærekandidat?



– Jeg hadde prøvd å klore meg fast som lærling, men det ville nok ødelagt meg, gjort at jeg mistet selvtilliten. Det er ikke noe godt når du føler hele tiden at du ikke klarer det. Da er det bedre å vente til jeg er klar, sier Thomas.


Saken fortsetter under annonsen

Kjerringa mot strømmen



Østfold er kjerringa mot strømmen. Mens under én prosent av elevene på videregående på landsbasis har valgt dette skoleløpet til nå, har Østfoldpolitikerne vedtatt at lærekandidatordningen skal tilbys flere ungdommer.



Saken fortsetter under annonsen

Nå jobbes det aktivt for å informere skoler og foreldre om hva lærekandidatordningen gir av muligheter. Og resultatene lar ikke vente på seg. I løpet av fire år er antall elever i lærekandidatordningen mer enn doblet. I dag er det 262 lærekandidater i fylket.



Får et kompetansebevis



Lærekandidatordningen er en normalordning innenfor videregående utdanning som fører til et kompetansebevis, såkalt grunnkompetanse. Eleven får meislet ut et individuelt studieløp, der det plukkes ut elementer fra læreplanene som er aktuelle for den enkelte. Mange av ungdommene som går inn i ordningen, har droppet noen av fellesfagene underveis i de to skoleårene de må ta før de går ut i to års praksis, eller de har strøket i ett eller flere fag.

Saken fortsetter under annonsen


– Ifølge loven er grunnkompetanse en sluttkompetanse på lik linje med yrkeskompetanse og studiekompetanse. Da må vi jo benytte oss av ordningen. Den gir elever dokumentasjon på det de kan og på det de ikke kan, i form av et vitnemål med strykkarakterer. Og når de faller fra underveis får de jo ikke papirer overhodet, sier Kristin St. Hilaire, rådgiver i fagopplæringsseksjonen i Østfold fylkeskommune. Der har hun ansvar for lærekandidatene.



Reportasjen om lærekandidatordningen er del av en artikkelserie i magasinet Velferd om det store frafallet i videregående skole. Les hele reportasjen i magasinet Velferd 7-2013. Elektronisk oppgave kan kjøpes her.


Saken fortsetter under annonsen