Mer samordning – og nye utfordringer
Det tydeligste uttrykket for Nav-reformens samordningsambisjoner finner vi i de lokale Nav-kontorene, der statlige og kommunale tjenester og ytelser integreres. De lokale Nav-kontorene er derfor et godt utgangspunkt når samordningen i Nav skal studeres.
I Nav-reformen reorganiseres gamle kompetanseforhold samtidig som virkemidler samles i en førstelinjetjeneste. Samordning er derfor et nøkkelbegrep, og ett av hovedinntakene i evalueringen av reformen.
Et lovpålagt samarbeid
Nav-reformen, vedtatt av Stortinget våren 2005, regnes som en av de største samordningsreformer i norsk forvaltning noensinne. Trygdetaten og Aetat ble slått sammen til Arbeids- og velferdsetaten (Nav) fra 01.06.2006.
Stortingets tro på organisering
Nav-reformen er en forvaltningsreform. I utgangspunktet er det personell, prosedyrer og prosesser som er reformens viktigste innsatsfaktorer for å nå målene. Endringene i tiltaks- og virkemiddelapparatet på velferdsfeltet er del av andre reformer, som prinsipielt kun representerer en samtidighet med Nav-reformen.
Lokal organisasjonsform har betydning
Evalueringen av Nav-reformen har for det første sett på hvordan vertikal samordning mellom sentralt og lokalt nivå kommer til uttrykk ved de lokale Nav-kontorene. Fokus er forholdet mellom sentrale beslutninger og lokale praksiser.
Betydelig variasjon i valg av tjenester
En annen viktig side av samordningen lokalt, som evalueringen har lagt vekt på, er knyttet til integrering av ulike tjenester og tjenestetyper. To elementer har vært viktig her. Horisontal samordning lokalt var for det første tenkt ivaretatt gjennom den oppgaveportefølje det lokale kontoret har. Ved å henvende seg til Nav-kontoret var ideen at brukerne skulle få tilgang til et bredt spekter av tjenester, som tidligere var lagt til ulike etater.