Nav straffer forglemmelse hardt
Hvis du er avhengig av penger fra Nav, må du være pinlig nøye med å følge reglene for meldeplikt til punkt og prikke. Hvis ikke, kan du raskt oppleve at det vil svi på pungen. Det har Mette Grøholdt erfart.
– Jeg glemte å sende meldekort til Nav innen fristen. Dermed mistet jeg arbeidsavklaringspenger for to uker, forteller hun.
Etter tre runder med kreft har Mette Grøholdt i en lengre periode vært utenfor arbeidslivet. Hun mottar arbeidsavklaringspenger fra Nav, og må hver 14. dag sende meldekort, der hun blant annet skal rapportere om hvor mye hun har jobbet siden sist. Dette er hun pålagt å gjøre, selv om hun lenge har vært 100 prosent arbeidsufør.
Dyr lærepenge
Mette Grøholdt har punktlig fulgt opp meldeplikten. Bortsett fra én gang. I en periode da hun hadde mye annet å tenke på, glapp det og hun var for sent ute. Det ble en dyr lærepenge, forteller hun i et innlegg i Aftenposten:
– Fikk jeg en telefon? Sendte Nav en påminnelse per sms, e-post eller brev? Ble pengene forsinket? Fikk jeg trekk i utbetalingen? Nei. Nav valgte ingen av disse alternativene. Nav kuttet alle pengene – to ukers livsopphold. For evig og alltid.
Navs praksis er urimelig, mener Grøholdt.
– Når friske mennesker glemmer å betale en regning, får de først en betalingspåminnelse og deretter et inkassovarsel. Men når syke folk glemmer å sende inn meldekort til Nav, mister de alle pengene. Jeg forstår ikke logikken. At pengene hadde blitt forsinket kunne jeg ha forstått, så lenge Nav opererer med meldekort som grunnlag for utbetaling. Men at pengene heller ikke utbetales når det forsinkede meldekortet kommer, skjønner jeg ikke poenget med. Hvis meningen med den strenge praksisen er at den skal ha en oppdragende effekt, så er det en brutal måte å oppdra voksne mennesker på.
Les hele saken i Velferd 7- 2010