99.400 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av oktober. 

Foto
Morten Holm / Scanpix
 
 
Nav

Antall arbeidssøkere mer enn halvert siden april

Publisert: 30. oktober 2020 kl 10.42
Oppdatert: 30. oktober 2020 kl 10.42

99.400 personer var registrert som helt ledige ved utgangen av oktober, noe som utgjør 3,5 prosent av arbeidsstyrken.

Bruttoledigheten, som er summen av antall helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, var på 113 400 personer, eller 4,0 prosent av arbeidsstyrken. I tillegg var 73.600 personer registrert som delvis ledige. 

– Siden midten av april er antall arbeidssøkere mer enn halvert. Nedgangen skyldes primært at permitterte er tilbake i jobb. Det blir stadig færre som er registrert som arbeidssøkere hos Nav, men ledigheten er fortsatt betydelig høyere enn før koronatiltakene ble innført i mars.

– Det vil ta tid før arbeidsmarkedet er tilbake til situasjonen som var før korona, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Størst nedgang innen industriarbeid

Antallet helt ledige har gått ned i de aller fleste yrkesgruppene fra september til oktober. Målt i antall personer er nedgangen størst innen industriarbeid, fulgt av reiseliv og transport samt butikk- og salgsarbeid.

Til sammen er det 3000 færre helt ledige innen disse yrkesgruppene enn i september. Blant personer uten yrkeserfaring (eller ikke oppgitt) og innen jordbruk, skogbruk og fiske har antallet helt ledige økt.

Saken fortsetter under annonsen

Ved utgangen av oktober var andelen helt ledige av arbeidsstyrken høyest innen reiseliv og transport med 7,8 prosent, og lavest innen undervisning med 1,1 prosent.

Antallet delvis ledige har gått ned i alle yrkesgruppene, med unntak av jordbruk, skogbruk og fiske. Nedgangen denne måneden er størst innen reiseliv og transport samt butikk- og salgsarbeid.

Færre unge ledige 

Antallet helt ledige har gått ned i alle aldersgrupper fra september til oktober. Nedgangen var størst blant dem under 25 år, særlig blant kvinner i denne aldersgruppen.

Antallet delvis ledige har også gått ned i alle aldersgrupper.

Ved utgangen av oktober var andelen helt ledige av arbeidsstyrken høyest blant de mellom 20 og 24 år med 4,7 prosent, og lavest blant de under 20 år med 1,7 prosent.

Antallet helt ledige har gått ned i alle fylker den siste måneden. Den prosentvise nedgangen er størst i Toms og Finnmark, hvor det er blitt 7 prosent færre helt ledige sammenliknet med september. Innlandet hadde den minste nedgangen, med 3 prosent færre helt ledige. 

Saken fortsetter under annonsen

Andelen helt ledige av arbeidsstyrken er lavest i Nordland med 2,5 prosent, og høyest i Oslo med 4,7 prosent.

Antallet delvis ledige har også gått ned i alle fylker fra september til oktober. I dette tilfellet er det i Innlandet den relative nedgangen er størst.