Navs forsvarskjempe

Publisert: 25. november 2014 kl 08.00
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

MED FAR SOM jobbet i Forsvaret og mor som var lærer i barneskolen burde Elverums-gutten være flasket opp med de kvaliteter som kreves som Navs hoggestabbe i media.  Skjønt, hoggestabbe føler han seg ikke som. Snarere som skurken.



– All dramaturgi handler om helt, offer og skurk. Da er det bare én rolle igjen til Nav, smiler Bjørn Gudbjørgsrud skjevt, ikke synderlig plaget av rollefordelingen.



 MENS NAV-DIREKTØR Joakim Lystad holder en lavere profil i media, gjør Gudbjørgsrud ham den tjenesten å fronte Nav i pressen. Han er ikke tjenestedirektør for ingenting.

Saken fortsetter under annonsen


– Det er utfordrende når du skal både si at ting går bedre OG at det ikke går bra nok. De ansatte gjør en kjempejobb hver dag. Hvis de hver dag skal slås i hodet med det som ikke funker, vil de kunne miste all motivasjon for jobben de gjør. Alle saker i pressen har en sannhet i seg, men viser ikke nødvendigvis «normalen», sier Gudbjørgsrud.



SOM TJENESTEDIREKTØR i Nav har han ansvar for både hjelpemiddelsentralene, alle Nav-kontorene i fylkene, og kontaktsentrene. Til sammen dekker disse områdene 70 prosent av de ansatte i Nav. Ikke rart han må kople av med rock og pop-quizer en gang i blant. Han blir myk i blikket når han nevner Beatles, Rolling Stones, Bob Dylan eller rapperen Eminem. En gang i måneden, gjennom et tjuetalls år, har førti musikkfrelste møttes for å sette hverandre i stevne. Musikk-journalister og musikalske lekfolk. Ansvaret for quizen går på omgang.


Saken fortsetter under annonsen

– I tre år har du vært styreleder for Festspillene i Elverum. Det er ikke like rocka?



 – Jeg liker klassisk også. Men har ambisjoner om å utvide konseptet litt, la populærmusikere opptre med ungdomssymfonikerne, for eksempel. Vi må få med oss ungdommen, sier han og får sikkert noen tips fra sine 16-år gamle tvillingjenter.



Saken fortsetter under annonsen

GUDBJØRGSRUD HAR STUDERT statsvitenskap og samfunnsøkonomi. Jobbet som politisk rådgiver for Kristin Halvorsen (SV) på Stortinget, vært direktør i KS med blant annet ansvar for Nav-reformen og kommunenes interesser. Etter bare ett år som rådmann i Nes kommune, ble han hanket inn til Arbeids- og velferdsdirektoratet.



– Var det ikke spennende nok å være rådmann?



– Joda, det kan godt være jeg skal være det igjen. Men jobben i direktoratet ble for fristende. Nav er en stor og kompleks organisasjon som ikke har satt seg, har store utfordringer med nasjonalt perspektiv og står helt sentralt i den norske velferdsstaten. Det kunne jeg bare ikke si nei til.

Saken fortsetter under annonsen


Les hele intervjuet med Bjørn Gudbjørgsrud i magasinet Velferd 7-2014. Trykk her for elektronisk utgave.