Arbeidsinnvandrere

Det er ikke gratis å organisere, kvalitetssikre, rekruttere og kontrollere arbeidet som ansatte og frivillige gjør på integreringsfeltet, skriver Herdis Nundal. Foto: Juanmonino | iStock Photos

Synspunkt | Herdis Nundal: Integrering er ikke gjort i en fei. Den tar tid.

Publisert: 20. mars 2023 kl 08.35
Oppdatert: 20. mars 2023 kl 08.35

­Herdis Nundal er leder for nasjonalt arbeid og migrasjon i Caritas Norge.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Sammen med det offentlige og næringslivet, bidrar ideelle aktører som Caritas Norge til at innvandrere får muligheten til å delta i arbeids- og samfunnsliv. Det gjør vi gjennom nettverks- og informasjonsarbeid, og ved å tilby norskundervisning og jobbsøkeaktiviteter. 

Men det er ingen selvfølge at det vil fortsette sånn.

Utallige timer med søknadsskriving

Dagens tilskuddsordninger er lagt opp slik at utallige timer går med til å søke drifts- og prosjektmidler. Det er svært ressurskrevende – både for søkerne og de som forvalter midlene. Selv har vi søkt om støtte til hele 34 prosjekter fra 14 ulike givere for å kunne fortsette arbeidet vårt i 2023.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg går kravet om fornyelse på bekostning av prosjekter vi ønsker å videreføre, men som må settes på vent eller avsluttes fordi pengene tar slutt. Det igjen går utover forutsigbarheten for våre brukere, ansatte og frivillige.

 

«Vi har et håp om at integreringsarbeidet styrkes i revidert nasjonalbudsjett.»  

 

Vi høster stadig lovord fra politikere og myndigheter for integreringsarbeidet vi gjør, men behovet for å kunne jobber mer langsiktig er så langt ikke imøtekommet.

Også i den offentlige utredningen «Mellom mobilitet og migrasjon», som for tiden er på høring, påpekes det at integrering er en saktegående prosess som går over tid og generasjoner. Vi har derfor et håp om at integreringsarbeidet styrkes i revidert nasjonalbudsjett.  

Trenger forutsigbarhet

Saken fortsetter under annonsen

Med mer forutsigbarhet vil organisasjonene bedre kunne bygge opp og beholde kompetanse og erfaring, tillit og nettverk. Det vil komme både brukerne og det offentlige til gode, som vi hvert år avlaster med tusenvis av timer gjennom ulike tjenester.

På grunn av språkutfordringer henviser for eksempel Nav stadig klienter til oss. Samtidig bistår vi langt flere i å komme i kontakt med ulike offentlige tjenester. Uten våre veiledere er det ikke sikkert de ville fått kjennskap til og innfridd sine rettigheter.

Gir merverdier

I fjor ga vi blant annet veiledning og praktisk hjelp i 2.200 Nav-relaterte saker. Dette er én av våre merverdier i integreringsarbeidet, men det er ikke gratis å organisere, kvalitetssikre, rekruttere og kontrollere arbeidet som våre ansatte og frivillige gjør.

Med et samfunn preget av utenforskap og polarisering, er integreringsarbeid viktigere enn noen gang. Gjennom vårt arbeid bidrar vi til at levekårene til innvandrere øker, at flere kommer seg ut i arbeid og at de deltar i samfunnet. Det ønsker vi å fortsette med, men med mulighet for mer forutsigbarhet og langsiktig arbeid.