Syk mens hun er på ferie

Du må være 100 prosent arbeidsufør for å ha rett til ny ferie på et senere tidspunkt. Det betyr altså at du ikke er i stand til å gjøre noe jobb i det hele tatt. Foto: Simployer

Syk mens du har ferie? Slik krever du nye dager

Publisert: 4. august 2023 kl 08.15
Oppdatert: 4. august 2023 kl 08.15

Ingenting er så kjedelig som å få en etterlengtet ferie ødelagt av sykdom. Kanskje ble reisen avlyst fordi du ble syk rett før avreise. Er det nok til å kreve ferien på nytt senere?

– Det som avgjør om du er syk nok til å kunne kreve ny ferie senere, er om du er helt arbeidsufør. Det handler altså om du er for syk til å gjøre jobben din, ikke om du er for syk til å ha ferie, sier Atle Torp, juridisk HR- og ledelsesrådgiver i Simployer.

Om sykdommen eller skaden hindrer deg i å gjennomføre en planlagt feriereise, spiller ingen rolle i den vurderingen, mener han.

Rådgiveren understreker at du må være 100 prosent arbeidsufør for å ha rett til ny ferie senere, noe som betyr at du ikke er i stand til å gjøre noe jobb i det hele tatt. Egenmelding holder ikke for å kreve utsatt ferie; du må til en lege der du er for å skaffe dokumentasjon.

Går over til å være sykemeldt

– Det kan kanskje virke litt ulogisk at det er arbeidsevnen som skal vurderes, men hvis du krever utsatt ferie på grunn av sykdom, så har du ikke lenger ferie. Du går da over til å være sykmeldt, forklarer Atle Torp.

– Da trer alle reglene for sykefravær inn, med de rettighetene og pliktene det innebærer. For eksempel betyr det at lederen til den sykemeldte har plikt til å tilrettelegge og følge opp sykefraværet, og den ansatte har plikt til å medvirke dersom leder kan tilrettelegge for litt arbeid i sykefraværsperioden, legger han til.

Saken fortsetter under annonsen

 

Du må være 100 prosent arbeidsufør for å ha rett til ny ferie senere, noe som betyr at du ikke er i stand til å gjøre noe jobb i det hele tatt.

 

For at den ansatte skal få utbetalt penger for perioden med sykdom i ferien, må hen altså ha rett til sykepenger under fraværet. Hvis ikke, blir den nye ferien uten lønn.

– Et av kravene, for å ha rett til sykepenger, er at man befinner seg innenfor EU/EØS-området. En ansatt som blir syk på ferie i Tyrkia, Thailand eller USA vil altså ikke ha rett på sykepenger før hen har kommet seg tilbake til EØS-området. Dermed vil den utsatte ferien frem til dette eventuelt være uten lønn. De fleste arbeidstakere vil nok i slike tilfeller velge å la være å kreve utsatt ferie ved sykdom, mener Torp.

Må varsle sykefravær første dag

For at den ansatte skal ha rett til sykepenger etter folketrygdlovens regler, er det også et krav at den ansatte varsler arbeidsgiver første dag i sykefraværet.

Saken fortsetter under annonsen

– Mange tenker nok ikke på at de må varsle lederen sin om sykefravær i ferien for å ha rett til sykepenger – og dermed penger i den nye ferien, understreker den juridiske rådgiveren.

Det skyldes blant annet at det etter ferielovens regler holder å kreve utsatt ferie 14 dager etter at den er avsluttet. Det varierer fra bedrift til bedrift hvor strengt dette praktiseres, mener han.

– Vårt råd er at dersom du krever at ansatte ringer og varsler sykdom i ferien for å få sykepenger, så bør det være godt kommunisert på forhånd, slik at du er sikker på at de ansatte vet om dette, sier Atle Torp.

Hans erfaring er at mange foretak utviser en viss fleksibilitet, særlig dersom det uansett ikke er aktuelt å kreve at ansatte bidrar med tilrettelagt arbeid i perioden de skulle hatt ferie.

Atle Torp i Simployer

– Det kan kanskje virke litt ulogisk at det er arbeidsevnen som skal vurderes, men hvis du krever utsatt ferie på grunn av sykdom, så har du ikke lenger ferie. Du går da over til å være sykmeldt, forklarer Atle Torp i Simployer. Foto: Simployer