Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen sier de har vært «veldig tydelige» på at de ønsker mer tilstedeværelse og strengere reaksjonsbruk fra Arbeidstilsynets side. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen sier de har vært «veldig tydelige» på at de ønsker mer tilstedeværelse og strengere reaksjonsbruk fra Arbeidstilsynets side.

 

Foto

Rodrigo Freitas | NTB

Sju bøter etter at Arbeidstilsynet avdekket 1.900 lovbrudd

Publisert: 16. juni 2023 kl 08.17
Oppdatert: 16. juni 2023 kl 08.18

­

Etter et år med omfattende kontroller av lønns- og arbeidsvilkår i norsk uteliv, har svært få blitt straffet med bot.

I mai kunngjorde Arbeidstilsynet at de hadde avdekket lovbrudd hos sju av ti virksomheter i utelivsbransjen i Norge.

Totalt ble det gjennomført 1.044 uanmeldte tilsyn i bransjen, og Arbeidstilsynet vedtok totalt 1.915 pålegg for brudd på arbeidsmiljøloven. Sakene handlet blant annet om brudd på bestemmelser om arbeidskontrakter, overtidsbetaling og minstelønn.

Nå viser tall innhentet av Dagens Næringsliv at kun sju lovbrudd endte med bøter eller overtredelsesgebyr. Fem av bøtene lå i størrelsesordenen 20.000 til 75.000 kroner, og den største boten var på 200.000 kroner.

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) innrømmer overfor DN at hun ikke er tilfreds med situasjonen.

– Vi har vært veldig tydelige på at vi ønsker større tilstedeværelse og strengere reaksjoner, sier Mjøs Persen etter å ha blitt presentert for tallene.

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidstilsynet forsvarer den lave andelen bøter etter aksjonene. Avdelingsdirektør Torgeir Moholt uttaler at selv om det blir gitt mange pålegg til næringen, anses ikke alvorligheten nødvendigvis som tilstrekkelig for å ilegge overtredelsesgebyr.

Moholt påpeker at bøter er forbeholdt lovbrudd av «en visst alvorlighetsgrad», og trekker fram saker der ansattes liv og helse er i fare som eksempel.