Forhandlingsleder i Unio stat, Guro Lind. 

Foto

Forskerforbundet/Unio stat

Lønnsoppgjøret i staten:

Unio bryter samarbeidet med LO, forhandler med Akademikerne

Publisert: 20. april 2022 kl 11.00
Oppdatert: 20. april 2022 kl 11.04

– Målet vårt i årets lønnsoppgjør er å få på plass en ny tariffavtale som sikrer lønnsutviklingen til utdanningsgruppene. Det var budskapet til Unio stats leder, Guro Lind, da lønnsforhandlingene i staten startet i dag.

Onsdag 20. april gikk startskuddet for hovedtariffoppgjøret i staten. Unio, LO, YS og Akademikerne skal forhandle med staten om både lønn og andre arbeidsforhold. Fristen for forhandlingene er ved midnatt 30. april.

I fjor ga forhandlingsleder i Unio stat Guro Lind uttrykk for skuffelse etter forhandlingsresultatet. Fram mot årets oppgjør har Unio stat derfor sondert mulighetene for en ny, felles tariffavtale med Akademikerne i staten, slik Dagens Perspektiv tidligere har omtalt.

Etter positive sonderinger går Unio stat til forhandlingsbordet med krav om en slik avtale.

Felles front med Akademikerne

I mange år var alle fagforbundene i statlig sektor samlet under samme paraply da de forhandlet. Men i 2016 mente Akademikerne at utdanningsgruppene ikke fikk nok gjennomslag, så de brøt tariffsamarbeidet med LO Stat, Unio Stat og YS Stat. Siden har det vært to hovedtariffavtaler i staten – en for LO, Unio og YS og en for Akademikerne.

– I årets lønnsoppgjør har Unio stat som hovedmål å danne en ny, felles tariffavtale med Akademikerne. Slik forhandlingssituasjonen er i staten, er dette vår beste mulighet til å sikre en god lønnsutvikling for våre medlemmer, sier Guro Lind i Unio stat.

Saken fortsetter under annonsen

Lønnsstatistikken viser ifølge Unio stat at utdanningsgruppene i staten har kommet dårlig ut de siste fem årene – mens statsansatte med bare videregående eller grunnskole har høyest lønnsvekst, har de med masterudanning eller doktorgrad lavest lønnsvekst.

– Vi er nødt til å ta lønnsstatistikken på alvor. Utdanningsgruppene i staten har tapt over tid – både mot statsansatte med lavere utdanning, og mot utdanningsgruppene i privat sektor. Vi er nødt til å gjøre det vi kan for å endre dette bildet – og sonderingene har vist at muligheten til dette er størst i en ny, felles avtale med Akademikerne, sier Lind.