IA-avtalen er nettopp blitt fornyet. Det er likevel åpenbart at sykefraværet og omfanget av personskader må videre ned, skriver Stein Lier Hansen. Illustrasjonsfoto: prophoto / iStock Photos

Synspunkt | Stein Lier-Hansen: Verdien av et inkluderende arbeidsliv

Publisert: 10. november 2022 kl 08.31
Oppdatert: 10. november 2022 kl 08.31

­Stein Lier-Hansen er administrerende direktør i Norsk Industri, NHOs største landsforening.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Helse, miljø og sikkerhet (HMS) har, og skal ha, aller høyeste prioritet i industrien. I Norsk Industri rapporterer medlemsbedriftene på sykefravær og personskader. I tillegg deler de erfaringer fra alvorlige hendelser.

Vi i Norsk Industri legger altså til rette for læring og erfaringsdeling mellom industribedriftene. Men jobben gjøres ute i virksomhetene, gjennom godt partssamarbeid, dyktige verneombud, tillitsvalgte og gode bidrag fra øvrige ansatte.

Sykefravær må videre ned

God og systematisk oppfølging av sykefravær, sikkerhetsrutiner og risikohendelser er nå rutine i de aller fleste industribedrifter. Våre bedrifter har kunnskapsrike og engasjerte HMS-medarbeidere og sykefraværet i industrien er i dag betydelig lavere enn det gjennomsnittlige sykefraværet i Norge.

Saken fortsetter under annonsen

Det er likevel åpenbart at sykefraværet og omfanget av personskader må videre ned. For det første vil ikke dagens arbeidstakere akseptere noe annet enn et godt og helsebringende arbeidsmiljø. Et lavt sykefravær er også gjerne ensbetydende med økt økonomisk lønnsomhet. Et godt arbeidsmiljø gir bedriftene stabilitet, i form av fornøyde ansatte som trives og ønsker å bli og utvikle seg i jobben.

Mangel på arbeidskraft

Så er det slik at vi i Norge har mangel på arbeidskraft, samtidig som over 600.000 personer står utenfor arbeidsmarkedet, enten som langtidssyke eller uføre. Vi er i en situasjon der sysselsettingen er på sitt høyeste nivå siden 2012, samtidig som vi har en betydelig mangel på arbeidskraft. Mange bedrifter sliter med å rekruttere, eller må ansette folk med kompetanse som ikke matcher behovet i bedriften. Det å få flere av dem som står utenfor arbeidslivet inn i gode jobber er helt avgjørende.

Forlenget IA-avtale

Myndighetene og partene i arbeidslivet har nå forlenget avtalen om inkluderende arbeidsliv, den såkalte IA-avtalen, til 2024. I korte trekk innebærer avtalen et samarbeid om å bidra til et arbeidsliv med plass til alle.

IA-avtalen har utvilsomt bidratt til å redusere sykefraværet i industrien. Fremover må arbeidet i større grad handle om å redusere frafallet fra arbeidslivet.

Derfor er det positivt at partene nå forplikter seg til å forebygge sykefravær og frafall, og gjennom dette øke sysselsettingen. Dette er viktig både av folkehelsehensyn og for å øke arbeidsdeltagelse, noe som er avgjørende for å opprettholde det velferdsnivået vi ønsker å ha i fremtiden. Flere må bidra til å finansiere velferden.

Saken fortsetter under annonsen

 

«Fremover må arbeidet i større grad handle om å redusere frafallet fra arbeidslivet.»

 

Her har myndigheter og partene i arbeidslivet åpenbart felles interesser og et felles samfunnsansvar. Vi må sammen hjelpe flere mennesker inn i arbeidslivet og legge rette for at arbeidsgivere skal kunne ansette personer som av ulike årsaker har falt utenfor arbeidslivet. Slik får næringslivet tilgang til verdifull arbeidskraft, samtidig som flest mulig får muligheten til å bruke sine evner og ressurser.

Det viktige partssamarbeidet

Partssamarbeid er en forutsetning for å lykkes med HMS og arbeidsinkludering. Både ledelse, tillitsvalgte og verneombud har viktige roller i dette arbeidet. God HMS og arbeidsinkludering handler naturligvis om kunnskap og faget og virksomheten, men også respekt og trygghet for å kunne dele erfaringer på godt og vondt.

Når ansatte har trygghet til å være åpne om utfordringer, er det enklere å jobbe med tilrettelegging som er bra for ansatte, for arbeidsmiljøet og for bedriftens produktivitet.

Saken fortsetter under annonsen

Vår visjon er: Ingen skal bli skadet eller bli syk av å jobbe i norske industribedrifter. Tilsvarende er det et soleklart mål at vi i industrien skal stå i bresjen for å hjelpe flere inn i arbeidslivet.

Dette får vi til gjennom godt partssamarbeid om arbeidsinkludering og helse, miljø og sikkerhet  hver eneste dag.