Innovasjon innen offentlig helse
Foto

200 kommuner og ti sykehus i Norge har tatt i bruk digital hjemmeoppfølging og medisinering. Foto: Kemal Yildirim / iStock Photos

Synspunkt | Ingebjørg Harto: Innovasjon i offentlige innkjøp – et lederansvar

Publisert: 6. oktober 2022 kl 07.49
Oppdatert: 6. oktober 2022 kl 10.15

Ingebjørg Harto er leder av Leverandørutviklingsprogrammet (LUP).

Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Disse midlene kan brukes langt mer målrettet for å skape grønnere og mer innovative løsninger – og nye jobber og flere bedrifter. Men da må det stilles større krav til innovasjon i forbindelse med de offentlige innkjøpene. Og til lederne. 

Helsevesenet står overfor store utfordringer i årene som kommer med færre hender til å utføre omsorg som blir mer komplekse. I dag mangler vi 12.000 helsearbeidere, i 2030 kommer til å være 30.000, i 2040 hele 60.000! Det sier seg selv at det ikke er en opsjon å fortsette som før.  

Innovativ hjemmehjelp

Oppfølging av syke hjemmeboende pasienter er ressurskrevende for kommunene. En felles innovativ anskaffelse, på vegne av 29 kommuner, ble ledet an av Larvik kommune for å finne løsninger som skulle gjøre brukerne mer selvhjulpne, og redusere feilmedisinering.

Saken fortsetter under annonsen

Teknologibedriftene Dignio og Evondos ble tildelt oppgaven med å levere løsninger tilpasset ulike brukerbehov. De leverer nå medisineringsstøtte til 200 kommuner og 10 sykehus i Norge.

Effektanalysen av fellesanskaffelsen viser blant annet at anskaffelsen kan gi en innsparingsgevinst på flere hundre millioner kroner over en fireårsperiode dersom alle norske kommuner tar løsningene i bruk.

Ingen vei utenom innovasjon

Uten innovasjon løser vi ikke de store samfunnsutfordringene. Å fortsette som før er ikke en opsjon. Det gjelder enten vi snakker om eldrebølgen(e), utenforskap eller det grønne skiftet.

Men nye og innovative løsninger kommer ikke av seg selv. Å unnlate å benytte innkjøpskraften i offentlige behov og budsjetter, vil derfor være en unnlatelsessynd.

– Det bør stilles krav

Hvordan det offentlige løser oppdraget sitt, er og blir et lederansvar. Gode styringssignaler fra regelverk og tildelingsbrev må få offentlige ledere til å ha innovasjon på agendaen. Det bør stilles krav til planlagte anskaffelser, og da må dette inn i forskrifter og tildelingsbrev.  

Saken fortsetter under annonsen

Gjennom innovative offentlige innkjøp utfordres næringslivet til å finne nye, smartere og mer bærekraftige løsninger. En innkjøpsmetode hvor man i stedet for å definere akkurat hva en vil ha, heller beskriver behovet og overlater løsningen til leverandørene.  

Innovasjon i bakhodet

Når man planlegger større offentlige innkjøp, bør man derfor alltid vurdere om det egner seg for en innovativ anskaffelse. Tildelingsbrev til statlige virksomheter og innkjøpsstrategier og andre politiske føringer i kommuner og fylkeskommuner, er gode verktøy for å få til en slik endring. Da går innovative innkjøpsmetode fra å være et verktøy, som en bruker i ny og ne, til et strategisk virkemiddel.  

Her kan regjeringen følge opp med tydelige føringer for innovasjon og nyskaping i offentlige anskaffelser, samt måltall for innovative anskaffelser, slik for eksempel Finland har gjort de siste årene. Det er på høy tid å sette slike mål her til lands også. 

Ingen tid å miste

Med etterspørselsdrevet innovasjon kan vi få til både nye og bærekraftige løsninger og næringsvekst. Nå skal regjeringen vurdere endringer i anskaffelsesregelverket for å styrke bruken av offentlige innkjøp i arbeidet med å få til det grønne skiftet. Da hører innovasjon og innovative anskaffelser naturlig med.  

Innkjøp er og blir et lederansvar. Innovative offentlige innkjøp er avgjørende for å løse de store samfunnsutfordringene. Ledere i offentlig sektor – ta ballen og løp. Vi har ingen tid å miste!  

Saken fortsetter under annonsen