Solberg starter langspurten mot comeback
– Jeg har lyst til å bli statsminister igjen. Absolutt. Det er derfor jeg fortsatt er partileder i Høyre, sier Erna Solberg til NTB. Og skulle hun vinne valget i 2025, vil hun ikke være mer enn 68 år i 2029. Hun kan være sugen på å bekle statsministertaburetten enda lenger.
For 68 år er ingen alder i våre dager, ikke når det gjelder statsledere. President Jo Biden er 79 år gammel. Donald Trump er 76. De mener alderen ikke er noen hindring for at de kan bekle verdens mektigste stilling.
Nancy Pelosi er 82 år. Ingen vil ha henne fjernet fra topposisjonen i Representantenes hus fordi hun er for gammel.
Det er bare pave Frans, 85 år, som snakker høyt om at han kanskje er blitt for gammel. Men det er ikke på grunn av hodet. Det er kneet som svikter. Nå har han skaffet seg en personlig helseassistent som skal sørge for at han kan holde det gående.
På NRK kan vi lese at det brygger til generasjonskrig i USA. Unge føler seg ikke lenger representert i politikken. De er lei gammelmannsstyret.
Det er forståelig. Gjennomsnittsalderen på amerikanske senatorer er 64 år.
Vi er langt unna en slik situasjon i Norge. Erna Solberg og Jonas Gahr Støre er omtrent jevngamle. De kan stille til valg om tre år og om syv år. Skulle Erna Solberg vinne både i 2025 og 2029, vil hun være 72 år etter å ha vært statsminister i to åtteårsperioder.
Einar Gerhardsen var statsminister i tre perioder, til sammen 16 år. Gro Harlem Brundtland var også statsminister i tre perioder, men samlet sett med noen færre år.
Det kan være Erna Solberg ser for seg en like lang samlet regjeringstid, om helsa holder selvsagt og partiet vil. I intervjuet med NTB legger hun kledelig til:
– Jeg skal ikke stå i veien om noen unge i partiet vil overta stafettpinnen. Partiet får ta den diskusjonen.
Så lenge en statsminister er rimelig populær og vinner valget, skal det mye til om noen i partiet vil kreve at plassen skal overlates til en annen. Begrunnelsen må i så fall være fordi de ønsker enn annen politisk kurs – og ikke alder.
I andre land tar en ikke sjansen på at partidemokratiet skal sørge for at partiledere ikke blir sittende for lenge i statsministerstolen. I USA kan presidenten kun sitte i to perioder.
Vi får neppe en debatt om dette i Norge med utgangspunkt i at Erna Solberg er lysten på å innta statsministerkontoret igjen.
Det vi derimot kommer til å diskutere i det vide og brede, er hvem Erna Solberg eventuelt skal ha med seg i en regjering.
– Selvfølgelig ønsker jeg meg en firepartiregjering. Men jeg er realistisk. Det kan godt tenkes at det er vanskelig å få fire partier til å sitte sammen i en regjering. Men et samarbeid må utgå av de fire partiene som utgjør borgerlig side i norsk politikk, sier hun.
Slik situasjonen er nå, må nok Venstre og KrF finne seg i at Erna Solberg velger å ta Frp inn i regjeringen, mens de vil få rollen som støttespillere.
Tre år er langt fram i politikken. Frp kjører sin egen linje for tiden og tenker fint lite på at de kanskje skal i regjering med Høyre.