Musk som Twitter-eier
Tor W Andreassen er professor og tilknyttet DIG-senteret ved Norges Handelshøyskole
SYNSPUNKT: Nyheten om oppkjøpet kom bare uker etter at teknologimogulen lanserte sitt utrolige «take-it-or-leave-it» tilbud på selskapet,
Ingen trodde han ville klare å finansiere oppkjøpet. Neste steg er å ta selskapet av børs.
Før han kunngjorde sin intensjon om å kjøpe Twitter, hadde Musk snakket om ting ved plattformen som han ville endre. Her er en kort oversikt over hans annonserte innovasjonsforslag.
Redigeringsknapp
Twittermeldinger kan i dag ikke redigeres etter at de er sendt. Han vil utvikle en redigeringsfunksjon som han selv hadde savnet. For å underbygge behovet gjennomførte han i april 2022 en undersøkelse blant sine Twitter-følgere om de ville ha en redigeringsknapp eller ikke: 74% av hans mer enn 4,4 millioner følgere ønsket det.
Lengre meldinger
Twitter har i dag en maks grense for lengde på meldninger. Han ønsker meldinger som er mer enn 280 karakterer. Twitter endret dette fra 140 karakterer i 2017.
Fjerne spam bots
Mye av Twitter-meldingene er det mange opplever som støy. Spam bots - dataprogrammer som utfører gjentagende meldinger - ønsker han å fjerne. Han ønsker at alle kontoer skal være drevet av mennesker.
Åpen kildekode
Med fremveksten av kunstig intelligens har vi innsett at alle våre «skjeve måter å tenke på (bias) tar vi med oss i utviklingen av algoritmer. Musk ønsker at det er åpen kildekode av Twitter-algoritmen for å motarbeide «bias» eller støy i hva som blir prioritert av meldinger for brukerne.
«Free speech»
Musk anser Twitter og andre sosiale medier som det moderne samfunnets knutepunkter hvor mennesker uttrykker seg - gjerne i dialog med andre. Han ønsker at Twitter ikke skal redigere ulike meldinger, ikke ha redaktør-ansvar. Alle skal kunne uttrykke sine meninger.
Man kan mene mangt og meget om innovasjons-forslagene, men det er ikke deres originalitet eller hvilke verdier de tilfører brukerne som er poenget i denne saken. Min bekymring er det prinsipielle ved at en global medieplattform eies av en person som selv velger styret han vil rapportere til - eller ikke. Ett problem med sosiale medieplattformer uten redaktøransvar ala Facebok of Twitter, er destabilisering av samfunn og polarisering av debatten - noe som kan lede til at dialogarenaen blir en propagandaarena for særinteresser.
Professor David Kirsch ved University of Maryland fant at automatiserte pro-Tesla Twitter-kontoer er ansvarlige for 20% av tweetene om Tesla, og at lanseringen av disse robotene korrelerer med økninger i selskapets aksjekurs. Men det er ikke bare roboter. Si noe negativt om Elon Musk på nettet, og Tesla supportere kommer etter deg med sine kommentarer.
Alle som forteller deg at dette er “ytringsfrihet”, vil ikke ha frihet, de vil ha makt via eliminering av konkurrerende selskaper eller ytringer.