Foto

Mathilde Oskarsen er student på Lokførerskolen. Etter ett år er hun klar for jobb i et av Norges mange togselskaper. Foto: Øystein Grue.

Annonsørinnhold: Livet på skinner!

av: Maria Dahl
Publisert: 14. juni 2022 kl 08.00
Oppdatert: 17. august 2022 kl 13.18

Solide lokførere er ryggraden i en velfungerende jernbane. Etter bare ett år på Norsk fagskole for lokomotivførere kan du få en meningsfull arbeidsplass med flott utsikt, slik student Mathilde får.

­Mathilde valgte å bli lokfører

Student Mathilde Oskarsen hadde fagbrev og jobbet innen IKT, men var usikker på om det var noe for henne. «Jeg trives kjempegodt på Lokførerskolen», kan hun fortelle. «Skolen har et stort simulatorsenter med ulike togsimulatorer og VR, for å øve trygt på

arbeidsoppgavene før vi kommer ut i sporet. På skolen har vi små klasser, og det gir god anledning til å bli kjent med og samarbeide med de andre. Jeg er glad i natur og friluft, og ser fram til å jobbe på en arbeidsplass med utsikt til stadig skiftende landskap.»

«Jeg kjenner en del lokførere, og det er ingen som angrer på at de valgte det yrket. Det eneste de angrer på er at de ikke tok utdanningen tidligere. Jeg har allerede blitt innkalt på intervju, selv om det er fire måneder til jeg skal ta eksamen. Så jeg er trygg på at jeg skal få jobb ganske snart etter utdanningen. Dessuten er det et yrke med svært gode arbeidsbetingelser»

Foto

Mathilde og de andre studentene i kullet hennes er ute på befaring. Her lærer de i praksis hvordan bremser fungerer med trykkluft. Teorien er gjennomgått i klasserommet på forhånd. Foto: Øystein Grue.

 

Lokførerskolen - Hovedfilm from Ferdi Film on Vimeo.

Attraktivt yrke

Alle Norges togselskaper melder om store behov for nyutdannede lokførere, og fagskolen justerer antall studenter for å dekke behovene. Derfor tar det som regel kort tid fra studentene er uteksaminerte, til de får fast jobb.

Det er et intensivt år på skolen, og omtrent halve studietiden foregår ute i sporet sammen med en erfaren kjørelærer. Etter eksamen blir studenten ansatt i et foretak og gjennomgår en periode med intern opplæring, før endelig sertifisering.

Ønsker flere kvinner

Mathildes samboer har valgt å bli sykepleier, så her har begge valgt utradisjonelt. «Det er dessverre få kvinner som tar denne utdanningen, og lokføreryrket er mannsdominert. Men det er ingen grunn til at kvinner ikke kan gjøre jobben vel så godt som en mann, og vi trenger en bedre kjønnsbalanse i yrket!

Jeg gleder meg veldig til å bli lokfører!»

Les mer om utdanningen på lokførerskolen.no