Råd til deg som vil lykkes i jobben
Trond Albert Skjelbred er partner i Apriil PR.
SYNSPUNKT. «Det er ikke sikkert at det er nok å jobbe 24 timer i døgnet for å få fast jobb her», sa en av lederne hos min første arbeidsgiver, Geelmuyden Kiese. Da var jeg 27 år.
Med det mente han at jeg måtte jobbe smart, bruke tiden godt. Det var særlig viktig i et konsulentselskap hvor arbeidstimene helst skulle faktureres kundene.
Uttalelsen gjorde inntrykk på en nyutdannet og den sitter i ennå.
Den har preget meg.
Nå gir jeg selv råd til unge eller nye kolleger om hvordan de bør opptre og prioritere tiden.
Hvilke råd gir jeg?
Viktigst: Du må ta ansvar selv. Du kan ikke møte på jobb og forvente at arbeidsoppgavene ligger klare til deg. Det gjør de ikke. Du må finne dem selv eller i det minste posisjonere deg på en måte som gjør at du får noe å gjøre. I første omgang av dine kolleger. Når du er mer erfaren kan du prøve å hente inn egne kunder, men det er langt mer krevende. Over halvparten av min tid går med til å skaffe nye jobber eller å få lov til å jobbe, om du vil.
Deretter må du bygge nettverk. Det høres kanskje kynisk ut, men det er det ikke. Den beste måten å bygge et slikt nettverk på er å levere kvalitet i alt du gjør. Hver gang. Privat og på jobb. Da får du flere oppgaver og dermed mer å gjøre og du høster verdifull erfaring. Du blir også mer synlig. Dine kolleger og andre ser hva du leverer og blir trygge på hva du kan. Folk vil rett og slett ha med deg å gjøre. Det er gull.
Planlegg uken og arbeidsdagene senest dagen før slik at du allerede har en viss peiling på hva du skal gjøre når du kommer på jobb. Når du først er der går timene fort. Da skal du helst ha verdiskapende aktivitet, som gir inntekter til selskapet du jobber for.
Vær nysgjerrig. Spør kollegene dine om hvordan de fikk den nye kunden eller det nye prosjektet og hør om det er noe du kan bidra med. Eller bedre, kom med konkrete forslag.
Vær kreativ og kom med innspill til ideer og innfallsvinkler. Du er ny og kan se på måter ting blir gjort på med nye øyne. Det er verdifullt. Du er verdifull! Husk det. Det er en grunn til at du er ansatt. Det var gjerne mange som ville ha jobben, men du fikk den.
Vær vennlig. Dette er undervurdert viktig. Kolleger og kunder skal helst glede seg til å treffe deg.
Vær bevisst, bruk hodet og tenk. Det er viktigere å gjøre de riktige tingene enn å gjøre tingene riktig. Du er ikke en maskin. Ikke la tilfeldigheter styre dagene dine. La det være en tanke bak hvordan du opptrer, på sosiale medier og i den fysiske verden.
Vær tydelig på hvem du er, men du trenger ikke vise det hele tiden. Slapp litt av. Gi plass til andre og lytt!
Lytt, lytt, lytt! Lytt til kolleger, omgivelsene rundt deg og ikke minst til kunder. Vær åpen for ny kunnskap og vis interesse og nysgjerrighet for prosesser og arbeidsoppgaver du kommer borti. Vær ikke redd for å vise hva du kan, men vær samtidig ydmyk i forhold til hva du ikke kan. Kunnskap og erfaring kan du aldri få nok av.
Finn en balanse i livet. Du kan ikke bare arbeide. Gå gjerne hjem når det er ettermiddag og det er spesielt kjekt på jobb. Da gleder du deg til neste dag.
Du kan få mer anerkjennelse for en god idé eller et lurt grep enn å jobbe tre måneder med en rapport. Jobb smart!
En kollega fikk nylig følgende spørsmål: «Hva er ditt beste tips for en bedre jobbhverdag?».
«Jobb», svarte han.
Det ligger mye i det svaret. Du må arbeide, legge ned nok timer og kjærlighet i det du gjør. Da blir resultatet ofte bra. Men du må også ha noe å gjøre, noe å jobbe med. Da hjelper det å følge de nevnte rådene over.
Og du trenger ikke jobbe døgnet rundt.