Julie Lødrup er førstesekretær i LO.

Foto

Trond Isaksen

– Faktaundersøkelser har store svakheter

Publisert: 26. mai 2021 kl 15.18
Oppdatert: 26. mai 2021 kl 15.18

I økende grad har løsningen vært å gjennomføre såkalte faktaundersøkelser. Metoden som kan utføres av eksterne eller interne medarbeidere, lover å få orden i hva som har skjedd og kanskje også hindre at konflikten eskalerer til det til slutt ender i domstolene.

Men det er mange negative historier. Det har skjedd at styret eller ledelsen setter i gang en prosess for å få klarhet i hva som er skjedd og om arbeidsmiljøloven faktisk er brutt, uten at den det er varslet om vet det.

Førstesekretær i LO Julie Lødrup har fått mange meldinger om faktaundersøkelser med utilsiktede konsekvenser.

LO har derfor støttet et forskningsprosjekt hos Arbeidsforskningsinstituttet AFI ved Oslo Met får å undersøke konsekvensene nærmere.

– Det rapporten viser er at metoden har store svakheter. Det blir ofte for mye oppmerksomhet på person, og det kan få store konsekvenser for dem det gjelder. Metoden fremstår som en falsk rettsprosess, sier hun.  

Ifølge Lødrup viser rapporten at faktaundersøkelser ikke er en lukket prosess som er frakoblet arbeidsmiljøet selv om dette gjerne forutsettes i prosessene.

– Det kan hende at metoden fungerer noen steder, men vi mener at faktaundersøkelser ikke bidrar til å løse opp i konfliktene. Tvert imot svekker bruken andre former for konfliktløsning – som bruk av dialog med tillitsvalgte og verneombud, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen

En annen problematisk side hun peker på, er at faktaundersøkelser i noen tilfeller eskalerer konfliktene.

– Det er noe grunnleggende galt med metoden, og ikke bare måten den praktiseres på, sier hun.

Ikke metoden, men bruken

Tilhengerne av metoden hevder det ikke er metoden som tar knekken på folk, men folkene som bruker den.

Advokat og partner i Simonsen Vogt Wiig, Lill Egeland pekte i en kronikk i Kommunal Rapport på at det ikke er faktaundersøkelsen i seg selv som er problemet. Slik hun ser det, er hovedutfordringen at mange arbeidsgivere ikke tenker seg godt nok om før de velger hvilket verktøy de skal bruke for å håndtere et problem, og at de heller ikke bruker verktøyet godt nok når de først har valgt det.

«Dermed kan faktaundersøkelsen bli en ødeleggende slegge i en situasjon hvor arbeidsgiver egentlig hadde behov for en avbitertang», skriver hun.

Saken fortsetter under annonsen