Drømmer du om et liv på landet – ta sjansen!
Anni Onsager er prosjektleder for Klima+ i Øystre Slidre Kommune.
SYNSPUNKT. Mange kommuner ønsker gründere mer enn velkommen og bedrifter sier de vil opprettholde muligheten for hjemmekontor etter koronaen er over. Det er flust med kunder, hvite vidder og skispor som venter på de som vil teste ut livet på landet.
Det bygges stadig nye hytter og deltidsbeboere (hytteeierne) og korttidsbesøkende vil oppleve den unike naturen, miljøet og kulturen kommunen kan tilby. Fra tjenester knyttet til bygging og drift av hytta til sport, kultur og mat opplevelser. De vil gjerne ha tilgang til tjenester og produkter som kanskje ikke finnes i dag.
Næringslivet lokalt trenger kompetanse og den digitale verden gir muligheter til å jobbe innen alle bransjer og alle type prosjekter uten binding til et bestemt sted.
Næringshagene rundt i landet gir hjelp og støtte til både nye og gamle bedrifter og Innovasjon Norge har litt mindre nåløye for støtte når du bor i en grisgrendt kommune.
Er barna store og du har egen hytte så kan det testes en periode uten å ta store beslutninger. Rundt i landet etableres det nå kontorløsninger som kan brukes for å få et miljø og noen å spise lunsj med om det føles ensomt på hytte- og hjemmekontoret.
Det søkes spesielt etter noen som vil starte opp innen konsulentvirksomhet mot bygg- og anleggsbransjen, samt IT, markedsføring og design, service til småbedrifter og utvikling av nye tjeneste og aktivitetstilbud mot kommunens innbyggere og besøkende.
Rundt i landet etableres det nå kontorløsninger for å få et miljø og noen å spise lunsj med om det føles ensomt på hytte- og hjemmekontoret.
Kommunene bygger ut infrastruktur som aldri før og de vil gjerne ha lokale tilbydere. I for eksempel Øystre Slidre i Valdres skal det investere en halv milliard kroner de nærmeste 10 årene bare i vann- og avløpssystemer. Dette vil ytterligere forsterke både utbygging og oppgradering.
Og det står bygninger tomme for alle formål som venter på nye bruksområder. Og ikke minst så må du ikke flytte til Lofoten for å spare offentlige avgifter, for arbeidsgiveravgiften er mye lavere i mange kommuner rundt om i landet.
Etter en jobb på gård som 17-åring har drømmen om et liv på landet ligget å lurket og når jeg nærmet meg 60 var det på tide å realisere drømmen. Så jeg kjøpte Eker Gård i Skammestein i 2019, der jeg nå utvikler en besøksdestinasjon basert på natur og kunst i sammen med en kollega.
I tillegg har jeg fått spennende jobb i kommunen med å sikre bærekraftig hytteutvikling fremover.
Mottagelsen i kommunen har vært formidabel. Så mye fine folk skal du lete lenge etter og det er nesten så jeg får tårer i øyene av det vakre landskapet når jeg kjører gjennom Østre Slidre hjem fra jobb med nesen mot fjellene i Jotunheimen, Vestre Slidre til venstre og Langsua nasjonalpark til høyre.
Så ikke nøl med å flytte på landet. Og er du fremdeles i tvil så bare ring meg.
Vil du holde deg oppdatert på ledelse og arbeidsliv? Prøv et abonnement på Dagens Perspektiv, eller vårt gratis nyhetsbrev.