Demokratiet trenger beskyttelse mot Facebook og Trump
Av daglig leder i Samvirkene, Janne Log
For stadig flere er enige i at teknologigigantene nå har mer makt enn de klarer å håndtere. Særlig Facebook sliter. Ifølge nylig lekkede interne dokumenter fra Facebook, mener unge at Facebook er «et utdatert nettverk» som er «kjedelig, villedende og negativt» med «irrelevant innhold». Antall brukere faller, og gjennomsnittsalderen hos brukerne øker.
Facebook er ikke er i synk med resten av samfunnet når det gjelder verdier. Mye av kritikken går på måten Facebook bruker algoritmer. Facebook beskyldes for å ha algoritmer som prioriterer vekst fremfor å stanse spredning av hatprat og feilinformasjon. Lekkasjene fra den tidligere Facebook-ansatte varsleren Frances Haugen viser at kun 3–5 prosent av probleminnholdet fjernes.
De lekkede dokumentene viser at blant annet at Facebook besluttet å ikke slette innlegg fra tidligere president Donald Trump, da han antydet at demonstranter i Minnesota burde skytes. Og da en researcher i Facebook opprettet en høyreekstrem testprofil, ble den fiktive profilen anbefalt sider der det ble hevdet at Demokratene er styrt av pedofile.
Da Donald Trump sa at valgnederlaget hans var et resultat av valgfusk, viser en telling gjort av Facebook, at ti prosent av alle sidevisninger med politisk innhold, var fra poster som hevdet av det hadde forekommet valgfusk. Og om morgen den dagen kongressen ble angrepet av Trump-tilhengere 6. januar, hadde antall poster som oppfordret til vold vokst kraftig.
Facebook ønsker nå å vokse utenfor USA og Vest-Europa. Men ifølge tidligere Facebook- ansatte skjer det uten at selskapet har bygd opp kapasitet til å avdekke menneskehandel og oppfordringer til voldsbruk.
I Midtøsten brukes Facebook til å tilby og selge hushjelper. Et kjapt søk på ord som «khadima», hushjelp på arabisk, viser kontoer med bilder av afrikanske sør-asiatiske jenter ledsaget av alder og pris.
Kontoer som brukes til menneskehandel er så kjent at Facebook har en egen forkortelse for det, HEx, (for «human exploitation»). I et lekket dokument skriver Facebook: «Våre undersøkelser viser at hushjelper ofte klaget til sine rekrutteringsbyråer om at de ble innelåst i hjemmene, underernært, tvunget til å forlenge kontrakter sine i det uendelige og solgt videre til andre arbeidsgivere uten å ha godkjent dette.»
Filippinske myndigheter forsøker å ta grep. De har ansatte som jobber med å sjekke Facebook-poster, for å beskytte desperate jobbsøkere på mot kriminelle gjenger og menneskehandlere som rekrutterer gjennom Facebook.
Facebook vil ikke bare vokse utenfor USA og Vest-Europa. De lanserer også Meta. Metaverse er en utvikling av internett, der det digitale og fysiske kommer nærmere – virkelighet og virtuell virkelighet smelter sammen. Det er all grunn til å tro at Facebooks metaverse vil gjøre oss enda mer sårbare.
Samtidig lanserer Donald Trump sin egen medieplattform. Trump som vil stille som presidentkandidat igjen i 2024, mener det er et problem at «Vi lever i en verden der Taliban har en enorm tilstedeværelse på Twitter, men den amerikanske favorittpresident har blitt stilnet." Trump lanserer derfor en sosial medieplattform kalt Truth Social. Plattformen åpnes i en beta-versjon for "inviterte brukere" allerede denne måned. Endelig lasering skal i begynnelsen 2022. Plattformen presenteres som en gratis og åpen kommunikasjonstjeneste som oppmuntrer til "ærlig global samtale». Men i tjenestevilkårene må brukere samtykke i å ikke "forkleine, anløpe eller på annen måte skade oss og/eller nettstedet etter vår mening".
I en verden der Trump sier han jobber for sannheten og Facebook hevder de vil knytte verden sammen, er det flott at Kulturministeren nå vil ta grep. Ytringsfriheten og demokratiet trenger beskyttelse fra både Facebook og Trump.