Bent Høies ansvar
Aslak Bonde analyserer norsk politikk for Dagens Perspektiv.
ANALYSE | Bent Høie og Erna Solberg sa formelt sett det riktige da de i starten av denne måneden snakket om den fullstendige gjenåpningen av landet. Da sa at det var nødvendig å vurdere smittespredningen uke for uke, og at det fortsatt var data og ikke datoer som bestemte når vi skulle komme over til trinn fire i gjenåpningen.
Samtidig spredte de en optimisme som nå i ettertid ser pussig ut, og de satte faktisk en slags dato: Tre uker etter at alle over 18 år har fått tilbud om første vaksinedose. Det ville være akkurat rundt valgdagen. Helseminister Høie snakket også om at det kunne bli dansing og one night stands i slutten av september.
Sin del av ansvaret
Ikke mange tror på det nå, når skolene igjen begynner å stenge og det i flere kommuner er snakk om å gjeninnføre restriksjoner også for alle andre enn barn og unge. Utdanningsforbundet sier at det har oppstått kaos på skolene og Folkehelseinstituttet medgir at smitten har spredt seg mye raskere enn de hadde regnet med. Rekordhøye smittetall er ikke så alvorlig når de fleste er vaksinerte, men tallet på sykehusinnleggelser øker også.
En av grunnene til at smitteøkningen på skolene har vært så kraftig, er trolig at flere unge enn antatt hadde med seg smitte da skolen begynte igjen. I tillegg er det sannsynlig at en generelt svekket smittevern-beredskap i befolkningen har bidratt. Det siste må Bent Høie ta sin del av ansvaret for. Når han snakker om at vi ganske snart kommer tilbake til normalen og understreker at høye smittetall ikke er så farlig nå som det har vært, så er det helt naturlig at det blir mer klemming og mindre bruk av munnbind enn det kanskje burde ha vært.
Spesielt påfallende er det at Erna Solberg og Bent Høie regnet seg frem til at det ville bli lettelser rundt valgdagen. De kan mistenkes for å ha forsøkt å innkassere noe av den koronagevinsten som alle politikere og observatører har lurt på om ville komme. Hele dette året har forutsigelsene om valgkampen og valgresultatet vært ledsaget av et ekstra korona-forbehold.
Regjeringen har totalt sett fått Norge veldig godt gjennom krisen. Det har hele tiden vært en mulighet for at velgerne ville honorere Erna Solberg og hennes mannskap i det øyeblikket krisen var ordentlig over, og vi kunne gjøre opp endelig status.
Nå vet vi at krisen definitivt ikke er over. I tillegg ser vi en regjering som enda en gang er kommet bakpå. Den prøver både å kommunisere at vi må få kontroll over smittespredningen og at smitten ikke er så farlig at det er nødvendig å gjøre noe på nasjonalt nivå for å begrense den. Det er bare kommunene som skal få kontroll på smitten, ikke staten.
Dermed har vi fått enda en vending på en krise som stadig utvikler seg på overraskende vis. Mens det i første fase var staten som sto for alle tiltakene, hadde vi mange mellomfaser der regjeringen vekslet mellom å ta ansvar selv og å gi det til kommunene. Det helt spesielle nå er at staten ikke gjør noe substansielt for å hjelpe kommunene.
Regjeringstretthet
De mange skiftene i krisen er antagelig med på å bidra til at koronahåndtering ikke er noe sentralt valgkamptema. Både politikere og velgere sliter med å følge med på utviklingen. Om en opposisjonspolitiker kritiserer regjeringen for èn handlemåte på et tidspunkt, kan det vise seg at den samme handlemåten var riktig på et annet tidspunkt.
Akkurat denne uken ser dessuten opposisjonspolitikerne at de ikke trenger å si et eneste kritisk ord om regjeringens håndtering. Det er såpass mye kaos, og regjeringen får såpass mye kritikk fra annet hold, at det bare er å lene seg tilbake for de politikerne som er på jakt etter Erna Solbergs jobb.
Spesielt påfallende er det at Erna Solberg og Bent Høie regnet seg frem til at det ville bli lettelser rundt valgdagen
Om kaoset og kritikken fører til et ekstra dårlig Høyre-resultat er det selvfølgelig umulig å si noe sikkert om. Det er bare å håpe at valgforskerne får inn noen riktig gode spørsmål i sine ettervalgsundersøkelser.
Inntil videre er antagelsen at Solberg først og fremst er rammet av den samme regjeringstrettheten som også Jens Stoltenberg ble truffet av etter åtte år. Hun har rett og slett sittet så lenge at mange velgere er blitt lei. Det ville de ha blitt også om det ikke var koronakrise.
På den annen side skal det ikke utelukkes at Solbergs sushi-selskap på Geilo og det spesielle vaksinetilbudet til statsråder og stortingspolitikere bidro til å sette en grunnstemning som gjorde det umulig for Høyre å drive en rendyrket valgkamp for krisehåndtereren Erna. Det er definitivt mer defensivt å gå til valg på at man skal få fart på Norge igjen etter å ha styrt i åtte år.
Lærer ikke av feil?
Valgundersøkelse blir interessante for alle som er opptatt av politikk, men den mer omfattende evalueringen av koronakrisen er enda mer interessant. Den er også viktigere. Som kjent fikk koronakommisjonen et nytt mandat etter at den leverte sin første rapport i vinter. Det skal evalueres helt til vi er ute av krisen.
Dette betyr at kommisjonen må klargjøre hvorfor Folkehelseinstituttets antagelser om en ganske langsom smitteutvikling slo så feil. Kommisjonen må også gjøres undersøkelser av hva som skjedde i kommunene og på skolene ved skolestart. FHI-direktør Camilla Stoltenberg innrømmet overfor VG denne uken at nasjonale helsemyndigheter ikke gjorde en god nok jobb med å hjelpe til. Blant annet fikk skolene for få hurtigtester, og de fikk ikke nok tid til å forberede testopplegget. Hun bekrefter også at det har vært uenighet mellom FHI og Helsedirektoratet om antallet elevtester og om de kan vente på skolen til de får første prøvesvar.
Etter mer enn et og et halvt års krisehåndtering er disse innrømmelsene bemerkelsesverdige. Uenighet mellom de ulike delene av helsemyndighetene dukker stadig vekk opp, og det å være dårlig forberedt ser ut til å være fast takst når en ny smittebølge ruller inn over oss.
Det kan se ut som om vi aldri lærer av våre feil.
Eller er det kanskje noe annet som har skjedd? Regjeringen og folkehelsemyndighetene mener kanskje at vaksinasjonsgraden nå er så høy at vi kan la smitten spre seg uhemmet. Det gir absolutt mening å tenke slik. Koronaviruset vil være med oss i mange, mange år fremover. Da kan det være like greit at folk blir immune både av smitte og vaksine.
Problemet er i så fall at ingen politiker og helsetopp sier at det er den strategien som følges. Da er de rett og slett ikke ærlige. Slikt kan straffe seg for en politiker i et valg, men nå er det så kort tid igjen at det neppe vil bli avslørt før valgdagen. Og etter høstens antatte regjeringsskifte skal Bent Høie bli statsforvalter i Rogaland.