Regjeringens snikstrategi
Olaf Thommessen er leder i SMB Norge.
SYNSPUNKT. Det var en rolig søndag ettermiddag, det var under to uker til valget og det virket som om alle gikk rundt og snakket om bompenger. I Manchester var Crystal Palace i ferd med å påføre Ole Gunnar Solskjærs gutter et sviende hjemmetap.
Det mange ikke er klar over er at akkurat denne søndagen var en av de viktigste dagene på mange år for landets over 500.000 små og mellomstore bedrifter. Hvis du ikke aner hva jeg sikter til her, så er du på ingen måte alene. Jeg er administrerende direktør i SMB Norge og det var bare så vidt at jeg fikk det med meg.
For akkurat samtidig som Solskjær forgjeves ropte på straffespark i sluttminuttene på Old Trafford, så valgte regjeringen å «snike» sin nyeSMB-strategi ut på nettsiden «Regjeringen.no».
Et vendepunkt
Sammen med NHO, Virke og mange andre organisasjoner hadde vi gjennom 2018 og 2019 deltatt på en rekke møter med næringsministeren og departementets selvutnevnte «forenklingsgerilja». Nå skulle våre over 5000 medlemsbedrifter endelig bli hørt. SMB Norge leverte en smørbrødliste med forslag som vil gjøre hverdagen lettere for småbedriftseierne.
Vi pekte blant annet på tvangsmulkt og kompliserte rapporteringsrutiner. Vi ba dem om å gjøre det enklere for mindre bedrifter å delta i offentlige anbudsprosesser, og vi ba dem selvfølgelig også å se på formuesskatt og sykelønn. Regjeringens SMB-strategi skulle bli et vendepunkt for den viktigste sektoren vi har i norsk næringsliv.
Vi hadde gått og ventet på meldingen gjennom sommeren, og plutselig var den bare der på nettsiden. Meldingen åpnet imidlertid bra med følgende sitat fra daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen:
«Små og mellomstore bedrifter er ryggraden i norsk næringsliv. Over én million mennesker jobber her, og de skaper verdier for 700 milliarder kroner årlig. Derfor må politikken treffe disse bedriftene godt». Jeg kunne ikke ha sagt det bedre selv.
De nye sliterne
Småbedriftseierne trenger virkelig en næringspolitikk som treffer dem godt. Arbeidsmarkedet har endret seg markant de siste 20-30 årene og nå er det dem som er de virkelige «sliterne». De er regnskapsføreren din, frisøren, restauranteieren, bilmekanikeren og fotterapeuten.
De er hverdagsnæringslivet! De jobber mest, er nesten aldri syke og får dårlig betalt for innsatsen.
Vi hadde håpet at den nye SMB-strategien skulle markere starten på et paradigmeskifte i norsk næringspolitikk. At det fremover ville være de små selskapene som fikk legge premissene for utformingen av norsk næringspolitikk. Det ville alle vært tjent med, også de store.
Denne regjeringen har gjort mye bra for norsk næringsliv, og det inkluderer selvfølgelig også landets små og mellomstore bedrifter. Det gjentar vi hver gang vi blir spurt.
Men det blir feil å late som om vi er fornøyd med denne SMB-strategien.
I rapporten gjentok man gamle formuleringer som; «Regjeringen vil vurdere ...», «regjeringen vil ta en gjennomgang av ...», og ikke minst «regjeringen vil utrede ...».
Hvor var den storstilte nye satsingen på SMB-sektoren? Hvor var de konkrete tiltakene og hvor var stortingsmeldingen?
Håpet på mer
Røe Isaksen presenterte med andre ord en rekke gode ideer og mulige tiltak. Mange av dem pakket inn i så diffuse formuleringer at det er vanskelig å skille mellom hva som er gode ambisjoner og hva som er konkrete planer. Vi hadde åpenbart forventet mer, og det tror jeg egentlig at regjeringen selv hadde også. Var det kanskje derfor man valgte å «snike» ut rapporten på denne måten?
Onsdag 25 mars i år, på dagen 7 måneder etter at regjeringen publiserte sin strategi, har vi i SMB Norge invitert næringsminister Iselin Nybø, opposisjonspolitikere, NHO og flere andre organisasjoner til å diskutere veien videre for SMB-sektoren.
Jeg ser frem til debatten og jeg både håper og tror at den ferske næringsministeren kan være mer konkret enn sin forgjenger.
Det fortjener en sektor som står for halvparten av verdiskapingen i Norge. Det fortjener hverdagsnæringslivet!
PS: SMB-seminaret er gratis og åpent for alle som brenner for fremtiden til landets små og mellomstore bedrifter. Påmelding finner du på nettsiden vår www.dinbedrift.no.