Likelønnsdagen
Julie Lødrup er førstesekretær i LO.
SYNSPUNKT. Hva er likelønnsdagen? Jo, det er den symbolske dagen for å synliggjøre hvor mye mindre kvinner tjener i gjennomsnitt enn menn.
Årets likelønnsdag er 16. november. Da har 87,6 prosent av året gått, og det markerer at kvinner gjennomsnittlig tjener 87,6 prosent av menn, når vi regner om alles stillinger til heltid. Kvinners økonomiske frihet er 87,6 prosent av menns. Likelønnsgapet er på 12,4 prosent.
Men sånn er ikke virkeligheten. For i virkeligheten jobber kvinner mye mer heltid enn menn. Ser vi på hva menn og kvinner faktisk tjener, er likelønnsgapet ca 30 prosent.
Kvinner har i realiteten bare 70 prosent av menns økonomiske frihet.
Hva betyr det? Det betyr at mens en mann kan få råd til å kjøpe en treroms, kan en tilsvarende kvinne få råd til å kjøpe en toroms. Det betyr at mens en mann kan regne med å klare å stå på egne ben økonomisk etter en skilsmisse, kan en kvinne være redd for å gå fra en voldelig mann fordi hun ikke er trygg på at hun har råd til å forsørge seg selv og barna sine.
Likelønnsgapet er ikke en teoretisk størrelse. Det får direkte konsekvenser for kvinners liv, hverdag og frihet.
Det er flere grunner til manglende likelønn i Norge. En av dem er at kvinner jobber mye oftere deltid enn menn. Blant kvinner jobber nesten fire av ti deltid, mens det er det bare en av syv menn som gjør.
Dette skaper en trippel utfordring for likelønn: For det første tjener kvinner mindre fordi de jobber mindre, og det begrenser deres økonomiske frihet. For det andre har deltidsansatte i snitt lavere timelønn enn heltidsansatte. Og for det tredje har deltidsansatte færre muligheter til kompetanseutvikling, mindre læring på jobb og dårligere muligheter for jobbutvikling og lønnsutvikling.
Det betyr at mens en mann kan få råd til å kjøpe en treroms, kan en tilsvarende kvinne få råd til å kjøpe en toroms
Å skape heltidskulturer som ga flere kvinner reelle muligheter til å jobbe heltid ville gitt et stort løft for kvinners økonomiske frihet. Da må det tas skikkelige løft i helsesektoren og spesielt i norske kommuner.
Vi trenger hele arbeidskraften til helse- og omsorgsarbeidere, sykepleiere, renholdere og alle andre som i dag jobber deltid i velferdsstaten. Det holder ikke å gjøre gode vedtak i kommunestyrene, arbeidet må følges tett opp. Hindringer må fjernes og de konkrete løsningene finnes, på hvert enkelt sykehjem, sykehus og kommunale helsetjeneste. Det ville ikke bare gjort underverker for hver enkelts personlige økonomi, men også gitt oss et mer robust og kompetent helsevesen.
Også i privat sektor blir mange kvinner forvist til deltidsstillinger. Retten til heltid må derfor styrkes. Mange deltidsansatte har uforutsigbar arbeidstid og lav lønn, og ønsker å jobbe mer.
Handel og Kontors medlemsundersøkelse i 2018 viste at bare tre av ti sa de jobbet deltid fordi de selv ønsket det.
Arbeidsgivere som ikke prioriterer god arbeidstidsplanlegging og å tilrettelegge for høyere stillingsbrøker og heltid gjør at mange gir opp. Det må bli enklere å kreve utvidet stilling og heltid. Vi trenger også hele deres arbeidskraft i samfunnet.
I fjor var likelønnsdagen 14. november. I år er den 16. november. Det betyr at likelønnssituasjonen er litt – bittelitt bedre – i år enn i fjor. Det er bra det går riktig vei, men det går altfor sakte. I LO vil vi ikke hvile før vi kan kombinere markeringen av likelønnsdagen med champagne og raketter på nyttårsaften.
Det er først da kvinner og menn tjener det samme, det er først da vi har lykkes i kampen for likelønn.