Foto

 Heiko Junge / NTB

Knallhard kamp om rektorene

Publisert: 7. desember 2020 kl 14.51
Oppdatert: 9. desember 2020 kl 08.06

Leder for Utdanningsforbundets sentrale lederråd, Tormod Korpås, har latt seg provosere av at rivalene i Skolelederforbundet har hatt gående en vervekampanje med 1500 i «premie» til de som klarer å verve et nytt medlem.

Disse medlemmene kommer nok som oftest fra Utdanningsforbundet, og det liker Korpås dårlig.

Distanserer seg

Korpås benytter anledningen til å fortelle at han er svært skeptisk til Skolelederforbundets syn på skoleledelse, som han men «distanserer seg fra lærerprofesjonen».

– Vi er jo begge partipolitisk uavhengige, men når det gjelder synet på hvordan utdanningssektoren bør ledes, står vi langt fra hverandre. Utdanningsforbundet er en profesjonsorganisasjon for utdanningssektoren. Vi mener det er en styrke, både for samfunnsoppdraget vårt og elevene, at lærere og skoleledere er på samme lag og trekker i samme retning. Skolelederforbundet står i en tradisjon hvor ledere sees på som en egen profesjon, skilt fra dem de er satt til å lede, sier Korpås til Klassekampen.

Dette synet på ledelse vil ødelegge ambisjonene om å etablere en tillitsreform i skolen, som både Stortinget og skolebyrden i Oslo har etterspurt, mener Korpås.

– Det virker som om Skolelederforbundet blander sammen styring og ledelse. Et styringsorientert ledelsessyn var mer utbredt på begynnelsen av 2000-tallet, men nå er det den nordiske ledelsesmodellen med kort vei mellom leder og ansatt, og som vektlegger partssamarbeidet som gjelder, sier han til Klassekampen.

Saken fortsetter under annonsen

Det virker som om Skolelederforbundet blander sammen styring og ledelse

Skolelederne slår tilbake

Foto

Stig Johannesen er forbundsleder i Skolelederforbundet. (Foto: Skolelederforbundet)

I ettermiddag fikk Korpås og Utdanningsforbundet svar på tultale.

− Å bekymre seg over medlemsflukt og at en konkurrent vokser seg sterk, er en ærlig sak. Vi forstår at UDF og lederrådslederen føler et behov for å gå ut på et slags tokt når deres gamle, skolepolitiske hegemoni utfordres. Men én ting skal lederrådslederen vite: De mange skoleledere som årlig forlater Utdanningsforbundet til fordel for Skolelederforbundet, setter neppe pris på dine negative karakteristikker av ledersynet deres, sier leder i Skolelederforbundet, Stig Johannessen i en uttalelse.

Johannesen mener at «den mangelen på respekt som UDF utviser overfor ledere som bekjenner seg til et mer moderne ledersyn enn det UDF står for, er faktisk en stor årsak til at Skolelederforbundet vokser».

− Hvis Utdanningsforbundet vil stoppe egen medlemsflukt gjennom å sverte utfordreren, har de virkelig valgt en kontraproduktiv strategi, kontrer Johannesen.

Saken fortsetter under annonsen

Stig Johannesen i Skolelederforbundet vil ikke si hvor mange nye medlemmer han har fått via årets vervekampanje, men vil heller forklare hvorfor han mener Utdanningsforbundet lekker medlemmer til dem.

Johannesen mener nemlig at Utdanningsforbundet først og fremst ser på rektor som en lærer, en pedagog – ikke som leder. Og det er her forskjellen mellom de to ligger, ifølge Skoleleder-lederen.

− Det er Skolelederforbundet som vier seg fullt og helt til arbeidet med å løfte landets viktigste ledere. Det er Skolelederforbundet som tydeligst løfter lederne gjennom å kreve bedre vilkår for ledelse i skolen, sier Johannesen, og forsetter sin tordentale:

− Lærerprofesjonen er bortimot det eneste viktige i skolen, mener Utdanningsforbundet. Og læreren er åpenbart hevet over resten av det profesjonelle laget rundt eleven.

− En slik reaksjonær holdning innebærer at man ikke vedkjenner seg at skolen har blitt lærende fellesskap som skal ivareta alle barn og elever på en tverrfaglig, helhetlig måte, heter det i uttalelsen fra Stig Johannesen.

− Vi skaper ikke et bedre læringsutbytte for elevene ved å skru klokka tilbake til en gammeldags og lærerstyrt jeg-kultur. En kultur der læreren lukker døra til klasserommet og ønsker minst mulig innblanding fra ledelsen. Skoleledere som tillater dette, utøver ikke tillitsbasert ledelse. Tillitsbasert ledelse er å bry seg. Tillitsbasert ledelse er å bygge en struktur og kultur for samarbeid. Tillitsbasert ledelse er å sørge for at for at alle yrkesgruppene i skolen jobber sammen, som et lag, mot de samme målsetningene, sier lederen i Skolelederfobundet.

Læreren er åpenbart hevet over resten av det profesjonelle laget rundt eleven

Saken fortsetter under annonsen

Politikk gjennomsyrer Skole-Norge

Politikk preger Skole-Norge, helt inn i klasserommet. Det viste Dagens Perspektivs gjennomgang av den siste striden i Osloskolen.

Også fagforeningene som organiserer rektorer og skoleledere i Osloskolen er politisk uenige. Og skal man tror utspillet fra Utdanningsforbundet i dagens Klassekampen, pågår den politiske striden også langt utover Oslos grenser.

Det er Utdanningsforbundet som er den største fagforeningen. De organiserer de aller fleste lærerne her i landet, men også et stort flertall av rektorene, og barnehagelederne. Skolelederforbundet konkurrerer om rektorene og andre skoleledere. Mens Utdanningsforbundet har 9250 rektorerog skoleledere som medlemmer på landsbasis, har Skolelederforbundet 4150.  I Oslo er forskjellen mindre. Her har Skolelederne 430 medlemmer, mens Utdanningsforbundet har 650. Blant skoleledere i videregående skole har de to forbundene omtrent like mange hver.