Foto

iStock/Bojan89

Bør vi si opp lederen eller omplassere henne?

Publisert: 18. februar 2020 kl 08.44
Oppdatert: 18. februar 2020 kl 08.44

Spørsmål:

Vi har en ansatt i en ledende stilling i virksomheten som ikke lenger fungerer tilfredsstillende.

Vi tenker det er best at denne personen fratrer stillingen.

Vårt spørsmål er om det vil være enklere for oss å omplassere den ansatte til en annen stilling i virksomheten med mindre ansvar, fremfor å si opp vedkommende?

Svar:

Det dere ønsker å få gjennomført her er en såkalt endringsoppsigelse, altså at arbeidstaker sies opp fra sin nåværende stilling, men samtidig tilbys en ny stilling i virksomheten.

Spørsmålet er om terskelen for å gjennomføre dette er lavere enn for en ordinær oppsigelse.

Saken fortsetter under annonsen

For at en arbeidstaker skal kunne sies opp må det foreligge saklig grunn. Dette gjelder også ved en endringsoppsigelse.

Ved vurderingen av sakligheten av en oppsigelse har Høyesterett på den ene siden uttalt at loven og forarbeidene ikke eksplisitt sier at man kan legge vekt på at arbeidstaker er tilbudt en ny stilling i virksomheten.

Samtidig viser Høyesterett til at man i vurderingen skal foreta en avveining av arbeidsgivers og arbeidstakers interesser, og særlig da rimeligheten av en oppsigelse. 

Normalt vil en oppsigelse virke rimeligere på en arbeidstaker dersom vedkommende samtidig tilbys en annen stilling i virksomheten.

Selv om endringsoppsigelsen vil kunne påvirke arbeidstakerens lønn, rang og arbeidsoppgaver, vil vedkommende i alle fall ikke være arbeidsledig etter oppsigelsen.

Etter rimelighetsvurderingen vil det altså være noe lavere terskel for å få gjennomført en endringsoppsigelse fremfor en ordinær oppsigelse. 

Det er likevel viktig å huske på at endringsoppsigelsen fremdeles må være basert på et forsvarlig grunnlag – den må altså være saklig begrunnet. Den nye stillingens innhold vil også kunne ha betydning.

Saken fortsetter under annonsen

Jo større likhetstrekk mellom den gamle og den nye stillingen, desto mer rimelig vil endringsoppsigelsen fremstå. 

Det er ved en slik prosess viktig å være klar over at saksbehandlingsregelen som gjelder ved ordinær oppsigelse også gjelder ved en endringsoppsigelse (drøftingsmøte, formriktig oppsigelse etc.).