Illustrasjonsfoto.

Foto

Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.

Statsråder som reiser kollektivt

Publisert: 29. juli 2019 kl 09.09
Oppdatert: 29. juli 2019 kl 09.11

Birgit Helene Jevnaker er professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI. 

SYNSPUNKT: Symbolsk og ellers kulturelt hva innebærer det - og hva er det eventuelt brudd på?

Vi husker alle Kong Olav som tok trikk, tog og fly og på flere vis valgte å være nær folket. Det kunne være små handlinger men var viktig del av noe større. 

En folkenær praksis

Både kongefamilien og statsråder har feks tatt vanlig rutefly, også i oppdrag. De har videre gjerne vært til stede sammen med folkemengder - alt fra åpninger av veier og anlegg til kulturarrangementer og på sportsarenaer. Topp-politikere deltar for eksempel også i samband med barne- og borgertog og også i ulike folkemøter.

Denne folkenære praksisen er noe nordmenn har satt pris på. Vi er for øvrig et folk der et flertall typisk sier de har høy tillit til andre mennesker, noe som ifølge studier etter sigende skiller seg fra en del andre land.

– Er selvsagt klar over noe av bakgrunnen for de nye transportretningslinjene der PST har gitt råd: En del politikere sier de har opplevd trusselsituasjoner. At det kan være et tilbud om bilskyss for statsråder er helt greitt! 

Jeg funderer kun her på om det klokt med en allmenn regel eller anbefaling for statsråder om helt å unngå kollektivtransport i sin ferdsel, om jeg har forstått dette rett fra Aftenpostens omtale (20.07.19).

Det kan kanskje være flere hensyn å vurdere i forlengelsen av dette for de fremste styrende i et demokratisk land, hva som gir mening samlet sett. Antar de fortsatt ønsker å kunne ferdes i et mangfold av fellesarenaer. 

Saken fortsetter under annonsen
Synspunkt
søn 20.02.2022 23:47

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.