Rent bord på Nav-tiltak i Agder
I januar utlyste Nav anbudskonkurranse på levering av arbeidsmarkedstiltakene oppfølging og avklaring i Agder. Ifølge anbudsutlysningen er den samlede verdien av kontraktene på opptil 417 millioner kroner over en fireårsperiode.
Anbudsrunden i Agder for de to Nav-tiltakene var delt inn i ni separate konkurranser, og ett selskap gjorde rent bord. Oppfølgingsenheten Frisk gikk seirende ut av alle konkurransene.
Da Nav-tiltakene ble satt ut på anbud i 2015 var det flere leverandører som fikk kontrakter i Agder. I aIt har det vært fem leverandører av de to Nav-tiltakene i Aust- og Vest-Agder de siste årene, og flere underleverandører.
Vi ser med bekymring på det som har skjedd i Agder.
I Vest-Agder har Sonans Karriere og Adecco Norge drevet oppfølgingstiltaket, mens Oppfølgingsenheten Frisk og Fretex Vest har hatt kontrakt på avklaringstiltaket. I Aust Agder har ProFlex vært hovedleverandør på både avklaring og oppfølging med Avigo, Durapart, Lisand, Setpro og Mølla som underleverandører.
Bekymringsfullt
Utfallet av årets konkurranse reduserer mangfoldet, og det bekymrer bransjeorganisasjonen Arbeid & Inkludering.
– Vi ser med bekymring på det som har skjedd i Agder, rett og slett fordi vi er redd for at monopolsituasjonen fører til at fagkompetanse forvitrer, sier informasjonssjef Per Christian Langset i Arbeid & Inkludering til Velferd.no.
Han hevder at tilfellet Agder ikke er i tråd med regjeringens uttalte mål om at man skal bidra til et levedyktig marked for avklarings- og oppfølgingstjenester.
– Jeg mener at man i Agder ikke bidrar til å gjøre leverandørmarkedet mer levedyktig. I et levedyktig leverandørmarked er det mer dynamikk, flere fagmiljøer holdes gående parallelt, og i tett befolkede områder kan kanskje også brukere i større grad velge mellom ulike leverandører, sier han.
Kompetanse forsvinner
Bransjeforeningen Arbeid & Inkludering er en del av NHO, og er interesseorganisasjon for 115 ideelt eller offentlig eide arbeidsinkluderingsbedrifter. De organiserer blant annet noen av bedriftene som tapte runden i Agder i denne omgangen.
– Man kan like eller ikke like anbudsrundene, men det er nå engang sånn at de fleste tilbyderne vil tape i en anbudsrunde. Da må de snu seg rundt og jobbe med et bedre anbud som de kan levere om fire år igjen. Men i løpet av de fire årene risikerer man at fagmiljøet splittes opp, og kompetanse forsvinner, sier Langset.
På kort sikt kan det bli noen krevende omstillinger og nedbemanninger.
Arbeid & Inkludering organiserer for øvrig også bedrifter som vant andre steder.
– Er du redd for at Agder kan havne bakpå i de neste rundene, og at kompetansen vil svinne hen?
– Isolert sett er jeg ikke redd for våre medlemsbedrifter, de har flere bein å stå på fordi de leverer andre arbeidsmarkedstiltak til Nav. Dermed vil de kunne beholde viktig kjernekompetanse og kunne hevde seg i en ny anbudsrunde. Men på kort sikt kan det bli noen krevende omstillinger og nedbemanninger, sier han.
Også tidligere har anbudskonkurranser resultert i en nedgang i antall tiltaksleverandører. Tall viser dessuten at kommunale og ideelle aktører taper i kampen mot de kommersielle.
Pris er viktig
Langset sier at pris ofte blir avgjørende i vurderingen av det beste tilbudet.
– Selv om man sier at kvalitet skal telle, er det ofte slik at det blir pris som avgjør. Hvor mye rom blir det for å investere i fagutvikling, når bedriftene hele tiden blir tvunget til å levere den billigste løsningen? spør han.
Velferd.no har fått innsyn i Navs evaluering av tilbudet fra Oppfølgingsenheten Frisk i Agder på tiltaket oppfølging. Der står det blant annet:
«Oppfølgingsenheten Frisk har levert et meget godt tilbud som scorer høyest på kvalitet i samtlige tjenesteområder [De] leverer et tilbud som favner hele målgruppens bredde. Det er lagt stor vekt på samhandling med, oppfølging av og støtte til både tiltaksdeltakere og arbeidsgivere i hele tiltaksperioden. Tilbudet har et tydelig jobbfokus der betydningen av arbeid ift. helse er vektlagt.»
Kvalitet skal telle mest
Oppfølgingsenheten Frisk var i tillegg det billigste eller blant de billigste tilbudene i alle tjenesteområdene utenom ett, der det lå midt på treet, går det frem av Navs evaluering. Det har imidlertid ikke vært mulig å få innsyn i de konkrete kvalitetskriteriene som er vurdert, men vektingen mellom kvalitet og pris skal være 70 prosent vekt på kvalitet og 30 prosent på pris.
I forrige anbudsrunde fikk Nav kritikk for at det ble lagt for stor vekt på pris. Den gangen talte kvalitet 60 prosent og pris 40 prosent. I denne runden tillegges altså kvalitet større vekt.
Aktører i bransjen opplever likevel at pris ofte kan bli avgjørende, fordi det kan være små forskjeller i vurderingen av kvaliteten på de ulike tilbudene.
Stor på helse
Oppfølgingsenheten Frisk har lenge vært store innen spesialisthelsetjenestene i regionene Helse Sør-Øst og Helse Vest, men har de senere årene også gått inn i attføringsbransjen. De har hatt en sterk vekst de siste årene.
Fra å ha en omsetning på 45 millioner i 2009, økte den til 109 millioner i 2015. Det var samme år som de første anbudskonkurransene ble gjennomført for Navs oppfølgings- og avklaringstiltak.
I 2018 slo Oppfølgingsenheten Frisk seg sammen med Din Utvikling i selskapet Frisk Utvikling. De driver imidlertid fortsatt virksomhet hver for seg.
Tildelingen av Nav-kontrakter i Agder til Oppfølgingsenheten Frisk skjer for øvrig samtidig som Din Utvikling må sparke halvparten av sine ansatte fordi de har tapt i Navs anbudskonkurranser i Øst- og Vest-Viken.
Mange tilbydere
I anbudskonkurransene i hvert fylke er det et visst antall tjenesteområder, og det utlyses én konkurranse per tjenesteområde for hvert enkelt tiltak. På tiltaket avklaring var Agder delt opp i tre tjenesteområder, mens på tiltaket oppfølging var fylket delt opp i seks tjenesteområder.
Altså ble det utlyst tre konkurranser på tiltaket avklaring, og seks konkurranser på tiltaket oppfølging.
Den ulike inndelingen på de ulike tiltakene skyldes at oppfølging er et mye større tiltak, som involverer betydelig flere brukere, enn avklaring.
Verdien av kontraktene det har vært konkurrert om i Agder, er på opptil 258 millioner kroner for oppfølgingstiltaket og opptil 159 millioner for avklaringstiltaket, ifølge anbudsdokumentene fra Nav.
Totalt i hele Agder ble 110 tilbud evaluert. 20 ulike tilbudsleverandører søkte på tiltaket oppfølging og 18 på avklaring, og i tillegg ble to leverandører avvist. Oppfølgingsenheten Frisk vant altså rubbel og bit i alle de ni områdene, foran alle de andre leverandørene.
Det ligger mye arbeid å evaluere tilbudene, men det er ikke kjent hvor mye ressurser som går med til det.
Ulike ordninger i ulike fylker
I Øst-Viken var åtte områder utlyst både på oppfølging og på avklaring, men der satte Nav en begrensing på at hver enkelt aktør ikke kunne legge inn tilbud i flere enn fire, altså halvparten, av alle tjenesteområdene som var utlyst. Dette mener Per Christian Langset i Arbeid & Inkludering er en god løsning.
– I Viken har man et godt eksempel på et mer levedyktig leverandørmarked. Begrensningen som er innført der, innebærer mer spredning i leverandørene, og kompetansemiljøene holdes i hevd hos flere aktører. Det gir dessuten Nav større mulighet til å sammenlikne leveransene fra de ulike leverandørene. Dette opplever vi at er i tråd med det regjeringen vil også. Det bør være en begrensning på hvor mange konkurranser en tiltaksbedrift kan vinne innen et fylke, sier han.
Vi tror ikke at anbudene nødvendigvis fører til så mye mangfold innenfor tjenesten.
Langset mener samtidig at Navs system er såpass rigid at det er begrenset hvor mye mangfold og nytenkning man kan få til innenfor rammen av de kravene Nav setter til tilbyderne.
– Vi tror ikke at anbudene, slik de er rigget, nødvendigvis fører til så mye mangfold innenfor tjenesten. Det går jo i retning av at dette er ganske standardiserte tjenester, så innholdsmessig blir det ganske likt uansett. Du skal oppfylle visse kriterier for å vinne anbudet, og disse kriteriene setter begrensninger på hvor individuelt tilpasset det er mulig å få tjenesten, sier han.
– Hvorfor er det viktig å ha mangfold i leverandørene da?
– Jeg tror alle leverandører innenfor gitte rammer gjør sitt ypperste for å tilpasse tjenestene best mulig til brukernes behov. De har ulike løsninger for å få det til. Flere leverandører i et fylke er derfor en av mulighetene man har for å kunne få noe mangfold i tiltakene, sier han.
– Bør Nav endre på praksisen med korte kontrakter og heller forlenge dem til å vare lengre enn fire år?
– Jeg er usikker på om det er løsningen. På den ene siden vil det kunne skape mer forutsigbarhet, men samtidig vil det bli en ørkenvandring for de som taper. Det positive med anbudskonkurransene er jo at man blir flink til å spisse tilbudet etter det Nav etterspør, og det kan føre til at det drives mer effektivt. På den negative siden får vi et system med veiledere som kanskje må skifte jobb hvert fjerde år og større ustabilitet, sier han.
Han mener at dette ikke nødvendigvis fremmer utviklingen på fagfeltet på lengre sikt.
Grense for prispressing
Langset mener dessuten at visse tjenester ikke kan settes på anbud fordi enkelte tilbud umulig kan vinnes gjennom priskonkurranse.
– Et annet element, som for eksempel Proba samfunnsanalyse har vist i en rapport, var at brukere med større utfordringer ikke fanges opp i de tilbudene som leveres til Nav på tiltakene oppfølging og avklaring. Det er fordi tilbudene er svært presset på pris, og da er det ikke mulig å inkludere brukere med omfattende behov, rett og slett fordi det blir for dyrt, sier han.
Han mener at det må eksistere tilbud som ikke kan settes på anbud for disse brukerne.
– På siden av dette trenger vi tilbud som for eksempel tilbudet Arbeidsforberedende trening (AFT), som er for ‘tyngre brukere’, sier han.
Til slutt etterlyser han en tydeligere arbeidsdeling mellom Nav og tiltaksarrangører.
– Å rendyrke anbudssystemet på dette feltet er ikke bra for brukere med sammensatte behov. På den annen side er ikke det stortingsrepresentant Rigmor Aasrud nylig foreslo i velferd.no heller noen god idé. At Nav skal utføre masse tiltak i egenregi er ikke bærekraftig i samfunnsøkonomisk forstand, og det gir mindre fleksibilitet. Det som trengs er en tydeligere arbeidsdeling mellom hva Nav skal gjøre i egenregi og hva tiltaksarrangører skal gjøre, avslutter informasjonssjef Per Christian Langset i Arbeid & Inkludering.