Nå er det bevist: Makt korrumperer
Økt makt og innflytelse over andre påvirker vår moralske vurderingsevne og om vi faktisk er tilbøyelige til å ta moralsk gode beslutninger.
Linda Lai, professor ved Handelshøyskolen BI, skriver om funnene i en kronikk i Dagens Næringsliv.
"Forskningen gir støtte til det velkjente uttrykket «mulighet gjør tyv»", skriver hun.
Flere egoistiske valg
Lai beskriver forskningseksperimentet der forskerne undersøkte to typer makt: makt til å styre andres atferd og makt i form av stor valgfrihet, og hvordan det påvirket folks beslutninger. Begge formene for makt påvirket hvor moralske valg folk tok.
"Resultatene viste at tendensen til å ta valg som gikk på bekostning av andre, økte sterkt når antallet valgmuligheter økte", skriver hun.
Moralen ser altså ut til å falle og man tar flere egoistiske valg når man får flere valgmuligheter, blant annet til å fordele ressurser mellom seg selv og andre.
Tendensen til å ta valg som gikk på bekostning av andre, økte sterkt når antallet valgmuligheter økte
Svekker det moralske kompasset
Forskningen viste også at når antallet personer folk hadde makt over økte, ble også selve den moralske vurderingsevnen svekket.
"Deltakerne tenkte på en mer egoistisk måte og syntes det var vanskeligere å ta stilling til moralske dilemmaer", beskriver Lai.
Den nye forskningen kaster ifølge BI-professoren nytt lys over hvordan makt korrumperer. Den kan påvirke graden av moralske valg direkte, men også indirekte gjennom svekket moralsk vurderingsevne.
I tillegg mener hun resultatene bekrefter at vårt moralske kompass ikke er en stabil evne, men påvirkes av situasjonen vi står i.
-
Les mer: Forstå hvordan makt virker.