Sigrid Bonde Tusvik har satt sitt preg på den siste uken. 

Foto

Heiko Junge / NTB scanpix

Sigrid Bonde Tusvik

Fra komiker til feministikon

Publisert: 24. januar 2019 kl 15.34
Oppdatert: 24. januar 2019 kl 15.41

Kvinnegrupper som Ottar og «gammelfeminister» – gjerne fra venstresiden – som hadde sine glansdager på 70- og 80-tallet har lenge slitt med å få gjennomslag hos unge, «moderne» kvinner. Man kunne tro at veldig mange unge kvinner i dag hører mer på Fotballfrue og andre bloggere enn på feminister med politisk brodd.

Men så kom Sigrid Bonde Tusvik på banen. Sammen et knippe andre profilerte kvinner har hun startet en bevegelse som har potensial til å vokse seg ubehagelig stor for dagens regjering.

Sigrid Bonde Tusvik ble først kjent for et bredt publikum gjennom TV2s etter hvert nokså kjedelig humorprogram «Torsdag kveld fra Nydalen», som gikk på vanlig lineær TV hver torsdag i årevis. Hun ble raskt en av de nye kvinnelige komikerne som virkelig «bød på seg selv». Hun søkte kjæreste på NRK og delte intime fødselsopplevelser på TV2. Hun vant komipriser og ble komikjendis. I 2012 startet hun podcast med komikervenninne Lisa Tønne, og ble raskt en bjellesau også for denne formidlingssjangeren.

Sigrid Bonde Tusvik (38)

  • Født: 1980
  • Oppvokst: På Nordstrand i Oslo
  • Sivil status: Gift Martin Jøndahl, 2 barn
  • Yrke: Komiker 
  • Aktuell: Roper ut om kvinnefiendtlig regjering og kvinnefiendtlig humorpris

Så begynte hun å skrive i avisen. Og i juni 2013 tok det virkelig av.

I en VG-kronikk med tittelen «Eias briller har flekker av sæd», tok hun knallhardt til motmæle mot en kronikk Harald Eia med (mannlige) venner hadde skrevet i Dagbladet om «feminine og lykkelige menn».

Budskapet var ikke til å misforstå. Dette var en stille protest med veldig store bokstaver

Saken fortsetter under annonsen

Bonde Tusvik fortsatte å skrive i avisen, og har i dag en fast spalte i Dagsavisen. Hun bruker humor, men er veldig tydelig og hard i klypa på kvinners vegne. De siste årene har hennes feministiske stemme bare blitt tydeligere og tydeligere.

Og i den sakens anledning har hun den siste uka hatt nok å bal(l)e med. Det startet med den nye humorprisen sist helg, som blant andre hennes gamle kompis Morten Ramm står bak. Ingen kvinner ble funnet verdige som vinnere i rekken av priser, og dermed dro Bonde Tusvik hjem fra festen i drittsinne og skrev kronikk. Hennes egen mann satt i juryen, og han var visstnok den første som fikk «høre det».  

Mandag sto Bonde Tusvik på scenen i Oslo kongressenter og oppildnet 100 damer som var på kommunikasjonskurs i regi av paraplyorganisasjonen Fokus. Budskapet fra Tusvik til de mange svært ulike kvinnelige organisasjonene var tydelig: SNAKK I STORE BOKSTAVER.

Dagen etter gjorde hun selv nettopp det, da hun i spissen for en lang rekke andre kvinner var ikledd de ikoniske draktene fra TV-serien «The Handmaids Tail» «hilste» den nye regjeringen på Slottsplassen. Budskapet var ikke til å misforstå. Dette var en stille protest med veldig store bokstaver: Denne regjeringen tar fra kvinner opparbeidede rettigheter for første gang «siden krigen».  

Foto

Her protesterer Sigrid Bonde Tusvik sammen med 30 andre kvinner mot regjeringen i «Handmaids Tale»-utkledning foran Slottsplassen i det statsminister Erna Solberg presenterer sin utvidede regjering. (Heiko Junge / NTB scanpix)

«Støy», mente kommentatorer og politikere av begge kjønn. Men støy blir ofte hørt.

Bonde Tusvik har fått – eller tatt – en posisjon som en ny type feministikon som mange kvinner sannsynligvis har ventet på. Ja, da. Hun har stått opp og snakket kvinnesak lenge nå. Men hun blir stadig viktigere. Hun vinner stadig nytt terreng, og er blitt en egen mobiliserende kraft.

Saken fortsetter under annonsen

Sigrid Bonde Tusvik er ingen influencer. Hun har innflytelse.