Det nye ungdomsikonet
16 år gamle Greta Thunberg ble verdenskjent i rekordfart da hun noen uker før parlamentsvalget i Sverige i september i fjor innledet en sitt-ned-streik. Hver dag satt hun seg ned med sin skolestreik-plakat utenfor den svenske Riksdagen i stedet for å gå på skolen. «Ettersom dere voksne blåser i min fremtid, gjør jeg det også», var beskjeden hennes til politikerne.
Snart ble hun et eget fenomen. Hun fikk tale under FNs klimaforhandlinger i Polen i desember og under World Econimic Forum i Davos i januar i år.
I fjor ble hun i tillegg kåret til en av verdens mest innflytelsesrike tenåringer av magasinet Times.
Greta har på bare et halvt år blitt et ikon for miljøbevegelsen og Europas ungdom. Hun følges av hundretusener i sosiale medier og blir stadig omtalt i verdensomspennende medier. Hun har selvsagt besøkt Skavlan, samt en lang rekke andre talkshow.
Nå er hun til og med nominert til Nobels fredspris. Tre stortingsrepresentanter fra SV mener hun fortjener verdens kanskje mest prestisjetunge pris.
Og Greta Thunbergs aktivisme har spredd seg. De siste ukene og månedene har titusenvis av ungdom skulket skolen hver uke i land som Belgia, Tyskland og Australia i protest mot myndighetenes handlingslammelse overfor klimaendringene. Og disse skolestreikene for klimaet sprer seg stadig. Også hit til Norge. Flere steder har man arrangert lokale klimastreiker og -marsjer.
I dag, fredag 22. mars går den første nasjonale skolestreiken for klimaet av stabelen. Natur og Ungdom, som organiserer skolestreiken, forventer at over 10.000 skoleelever i alle landets fylker deltar.
Dette engasjementet, som altså startet med Greta Thunbergs stille protest i Stockholm for et drøyt halvår siden, utfordrer våre «voksne» politikere på nye måter.
Noen støtter jublende opp om elevenes engasjement. Andre – som i utgangspunktet er skeptiske til de fleste former for «klimaaktivisme» – sliter med å kritisere, mens atter andre sitter musestille i båten da de ikke helt vet hva de skal si om saken.
At skoleunger er en politisk aktør våre folkevalgte sliter med å forholde seg til, kom tydelig fram da Frps Jon Helgheim skulle diskutere saken i Politisk Kvarter på NRK torsdag morgen. På sin Facebook-side hadde Helgheim gitt voksne skylda for at norske skoleelever nå vil skulke skolen:
«I disse dager utsettes barn og unge i hele landet, for enorm skremselspropaganda og klimahysteri. Jeg håper ansvarlige voksne tar seg tid til å snakke med barna sine, og roer ned skremslene.», skriver Helgheim.
På NRK nektet han å debattere med «de unge selv». Det er jo «de voksne som har spredd frykt og nærmest hjernevasket ungdommen» til denne formen for sivil ulydighet. Tvert imot synes Helgheim «det er flott» at ungdom engasjerer seg».
Han er raus sånn, Helgheim. Han tilgir ungdommen. De vet jo ikke hva de gjør.
Jeg tror nok Greta Thunberg har en viss anelse likevel.
Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.