Åtti prosent av det etterlatte inntrykket hos publikum handler ikke om hva du har presentert, men hvordan du gjorde det. 

Foto

Dreamstime

7 tips for å fenge publikum

Publisert: 2. september 2019 kl 10.25
Oppdatert: 2. september 2019 kl 10.29

Lest om ledelse: De to høyskolelektorene ved BI, Tor Haugsnes og Nina Helene Ronæs, er ute med boka «Muntlig formidling – hvordan nå frem med ditt budskap i små og store forsamlinger». I BI Business Review oppsummerer de sine sju beste tips.

Haugsnes og Rones viser til at 80 prosent av det etterlatte inntrykket hos publikum ikke handler ikke om hva du har presentert, men hvordan du gjorde det. Å videreutvikle hvordan du fremfører presentasjoner er derfor viktig for å nå fram med budskapet.

1. Jobb med stemmen din

Tonefallet er viktig når du skal presentere. Jo dypere du gjør stemmen i starten av presentasjonen, jo roligere og mer naturlig blir du oppfattet av andre.

2. Finn energien

Bruk musikk, syng høyt for deg selv, eller gjør det som skal til for å hente fram energi du kan bruke i presentasjonen din.

3. Bruk tid på innledningen

Saken fortsetter under annonsen

Sørg for å terpe på åpningen din på forhånd. Vet du akkurat hvordan du skal starte, bekjemper du mye av nervøsiteten og kommer godt i gang.

4. Finn «venner» i publikum

Blir du nervøs når du står foran forsamlingen, kan det være nyttig å finne noen du klarer å få god øyekontakt med. Ved på den måten å opprette kontakt og gjerne en dialog, føler du deg mindre alene i øyeblikket.

5. Tenk på sceneatferden din

Bruk rommet og tenk på hvordan du opptrer, beveger deg og bruker stemmen. Ta pauser og varier hvordan du legger fram budskapet ditt. Da oppfattes det også mer naturlig av publikum.

6. Kjenn dine blindsoner

Blindsoner er de ubevisste tingene vi gjør under en presentasjon, som å snakke for fort eller lage tenkelyder (øh, ehm osv.). Be om tilbakemelding fra en venn eller kollega for å finne ut av dine uvaner, slik at du kan luke ut det som er distraherende for publikum.

Saken fortsetter under annonsen

7. Vær trygg og autentisk

Det siste og viktigste rådet, ifølge høyskolelektorene, er å være seg selv. Det er når du og budskapet ditt oppleves som ekte at du virkelig klarer å bevege andre. Det autentiske handler om hva du selv tror på, og kan bare gjøres på den måten som passer for akkurat deg.