Denis Mukwege og Nadia Murad tildeles Nobels fredspris for 2018
Denis Mukwege og Nadia Mura tildeles Nobels fredspris for 2018, sa Reiss Andersen da hun på slaget klokken 11.00 kunngjorde vinneren av Nobels Fredspris 2018.
Dermed kan man si at årets fredspris var en favorittseier.
Blant annet på grunn av #metoo-kampanjen har mange eksperter trukket fram de to som svært aktuelle kandidater, da de jobber mot vold og overgrep mot kvinner som .
Nadia Murad ble fengslet av IS og utsatt for overgrep av terrororganisasjonen. Hun reiser nå verden rundt med et sterkt engasjement for å bekjempe seksualisert vold i konflikter.
- LES MER | I januar i år brakte vår søsterpublikasjon Plot en omfattende dokumentarartikkel om Nadia Murad og hvordan hun markedsføres som «vår tids Anne Frank».
Den kongolesiske legen Denis Mukwege har tidligere mottatt en lang rekke priser for sitt arbeid for kvinner som har blitt voldtatt i krig. Mukwege leder Panzi Hospital, et sykehus i Øst-Kongo som har spesialisert seg på å ta imot og behandle kvinner som er utsatt for seksualisert vold. Han har vært nominert en rekke ganger tidligere.
– Begge prisvinnerne har gjort en avgjørende innsats for å rette oppmerksomhet mot og bekjempe slike krigsforbrytelser. Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar, sa Berit Reiss ANdersen i sin kunngjøring.
-
2018: Denis Mukwege og Nadia Murad jobber mot vold og overgrep mot kvinner.
-
2017: Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen – ICAN – for sitt arbeid med å rette oppmerksomheten mot de katastrofale konsekvensene av atomvåpen.
-
2016: President Juan Manuel Santos, Colombia, fikk prisen for sin iherdige innsats for å få slutt på den lange borgerkrigen som kostet over 220.000 menneskeliv og drev millioner på flukt.
-
2015: Den tunisiske kvartetten for nasjonal dialog, for avgjørende bidrag for byggingen av et pluralistisk demokrati i Tunisia etter Jasminrevolusjonen i 2011.
-
2014: Indiske Kailash Styarth og 14 år gamle Malala Yousafzai fra Pakistan, for kampen mot undertrykkelsen av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse. Yousafzai overlevde et attentat fra Taliban.
-
2013: Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen
-
2012: Den europeiske union (EU), for freds- og forsoningsarbeidet i Europa
-
2011: Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee fra Liberia og Tawakul Karman fra Jemen, for ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og rett til deltakelse i fredsbyggende arbeid
-
2010: Den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo
-
2009: USAs daværende president Barack Obama, for ekstraordinære forsøk på å styrke internasjonalt diplomati
-
2008: Finlands tidligere president og fredsmekler Martti Ahtisaari
-
2007: FNs klimapanel og Al Gore, for innsatsen for å skape og spre større kunnskap om menneskeskapte klimaendringer
-
2006: Muhammad Yunus og Grameen Bank for sosiale banktjenester
-
2005: Det internasjonale atomenergibyrå og leder Mohamed ElBaradei, for innsatsen for å hindre at kjernefysisk energi blir brukt til militære formål
-
2004: Wangari Muta Maathai, Kenya, for bidrag til bærekraftig utvikling, miljø og fred.
-
2003: Den iranske menneskerettsforkjemperen Shirin Ebadi
-
2002: USAs tidligere president Jimmy Carter, for iherdig innsats for fredelige løsninger på konflikter og for å fremme demokrati, menneskerettigheter og økonomisk og sosial utvikling
-
2001: FN og generalsekretær Kofi Annan, for arbeidet for en bedre organisert og mer fredelig verden
-
2000: Sør-Koreas president Kim Dae-jung, for arbeidet for demokrati og menneskerettigheter i Øst-Asia og for fred og forsoning med Nord-Korea