Mentorrollen er viktigere enn noen gang
Tom Bolstad er administrerende direktør i Econa og skriver fast for Dagens Perspektiv. Les flere av hans synspunkt her.
SYNSPUNKT: Dagens ledere møter stadig tøffere krav. Du skal være oppdatert og i front både på jobb og privat, i en verden som hele tiden utvikler seg. Men det er ikke alltid lett å vite hvordan man skal levere på alle fronter. Som leder har du hovedansvaret for å løfte blikket og dra de lange linjene. Nye trender og ny teknologi gjør at selskaper som var store i går er borte i dag. At prosessene går fortere og fortere bidrar dessuten til at mange føler at de drukner i de daglige oppgavene.
Du kan få mange råd fra kolleger, men det er til syvende og sist du som leder som skal ta den endelige beslutningen. Hvem er best egnet til å hjelpe deg til å ta de riktige beslutningene – og hvem er det som bare vil deg vel?
Få-få-forhold
Ofte fremstilles mentorrollen som et gi-få-forhold. Mentoren stiller spørsmål og gir råd. Adepten får muligheten til å reflektere over sin egen rolle i dialog med sin mentor. Jeg mener at det er viktig å anerkjenne at mentorprosessen har en dynamisk funksjon. Selv om mange finner det svært givende å hjelpe andre og komme med råd, gir en mentor en mulighet til å stoppe opp og reflektere over dine egne tanker og handlinger i en jobbsituasjon. Dialogen åpner for mye læring, også hos mentoren selv.
De fleste av oss har godt av å snakke om utfordringene våre med noen som ikke jobber med det samme fra dag til dag
En mentor følger en som har bedt om hjelp og støtte i en periode i karrieren, ofte i ett år, men det er ikke uvanlig at mentorskapet fortsetter i flere år med samtaler og møter. Man avslutter et kurs og er «ferdig med det». En mentor derimot følger opp adepten over tid, slik at refleksjoner får tid til å sette seg. Det handler om å få den andre til å lykkes, uten å ha fasitsvarene. En god mentor gir råd, men viktigst av alt stiller mentor de gode og åpne spørsmålene. Det setter fart på tankevirksomheten hos begge. Og det er først når mentor har stilt de riktige spørsmålene adepten kan begynne å reflektere seg frem til et svar.
Snakke om det
De fleste av oss har godt av å snakke om utfordringene våre med noen som ikke jobber med det samme fra dag til dag, gjerne noen som ikke heller jobber i samme bedrift eller bransje. Andre kan ha vært gjennom utfordringene du står overfor, og mange ting kan du også snakke friere om, når du snakker med folk utenfor bedriften.
Endringene i arbeidslivet skjer stadig raskere. Hverdagen fanger og mange får for lite tid til å tenke strategisk. Mentorsamtalene kan skape en etterlengtet arena for de lange tankene. Mentorprosessen krever at vi setter av tid for mer refleksjon. Og hvem av oss trenger ikke et fast punkt på agendaen som tvinger oss til å gjøre akkurat det?
Skriv til DP Synspunkt
Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.