Eiendomsutvikler og investor, Arthur Buchardt.
Foto
Bård Andersson
Arthur Buchardt

– Håper verdensrekorden blir slått

Publisert: 17. januar 2018 kl 10.10
Oppdatert: 17. januar 2018 kl 10.25
Buchardt har akkurat fortalt 500 langt over gjennomsnittlig teknologiinteresserte tilskuere på elektronikkselskapet Schneiders Let's Connect–konferanse at duppeditter og kommunikasjonsløsninger ikke er fremtiden. Det er det materialet tre som er, ifølge den kjente eiendomsutvikleren og investoren.
 
– Å bygge et 81 meter høyt trehotell i Brummunddal – verdens høyeste trebygning – er det rene idioti, men nå skal jeg bygge et til litt lenger bort i veien her, sier han til Ukeavisen Ledelse.
 
At Buchardt er en travel mann er ingen overdrivelse. I løpet av samtalen viser han lykkelig frem en tekstmelding han nettopp fikk fra flyplassen Arlanda i Sverige. Nå skal det bygges flere hoteller. Det samme skjer i Finland.
 

De fem T–er

Saken fortsetter under annonsen
Å gjennomføre slike prosjekter handler om å våge. Og for å våge, må du ha trent. Buchardts innovasjon skjer med det han kaller de fem T–er: Tenke, tro, trene, tre og tørre.
 
– Du må tørre å trå til. Da jeg bygde mitt første hotell i Øyer i 1991, hadde jeg ikke peiling. Jeg kunne riktignok litt om bygging, og det viste seg at jeg var litt smartere enn jeg hadde tenkt. Dette gjelder mange: Henry Ford så heller aldri for seg at han skulle bygge opp et stort konsern. Han produserte i utgangspunktet hestehjul, og var fornøyd med det, smiler Buchardt.
 
Han trekker også frem Tesla–sjef, Elon Musk, og forteller at han er totalt uredd. Det er derfor han lykkes. Skjønt, mange vil vel avvente litt til for å se om herr Musk kommer til å tjene penger først?
 
– Tesla har aldri tjent penger, og selskapet kan fortsatt gå til helvete. Likevel har han lyktes. Vekselstrømsystemet er genialt. Bilen er jævlig dårlig. Ukeavisen Ledelse burde gjennomføre en undersøkelse om hvor mange som ville ha kjøpt en Tesla, dersom den kostet like mye som en Porsche Carrera. Det er nemlig realiteten i Tyskland, sier Buchardt.
Saken fortsetter under annonsen
 

Var rørlegger

Buchardt var rørlegger i Brummunddal, da han overtok farens rørleggerforretning med 25 ansatte. Da han solgte bedriften til ABB noen år senere, fulgte 250 ansatte med på kjøpet.
 
– Jeg har tenkt mer utvikling og innovasjon enn penger. Jeg jobbet sammen med entreprenøren Lars Venås lenge. Han har tjent mye mer penger enn meg, uten å ha gjort noe som helst. Han har kun kjøpt ting, mens jeg har utviklet. Det er utvikling som er morsomt, forklarer han.
 
I dag får Arthur Buchardt innkommende telefoner, der kunder ber ham bygge 10 hoteller. Grunnarbeidet er lagt.
Saken fortsetter under annonsen
 
– De får jo ikke tak i meg på epost, så de må ringe. Folk tør nesten ikke ringe hverandre lenger, etter at vi fikk sosiale medier og epost. Det er en farlig utvikling, som jeg er bevisst på å holde meg unna. Duppedittene blir lett en sovepute, spesielt blant menn, utdyper han.
 

Tre

Når Buchardt bygger n 81 meter høy trebygning i Brummunddal, handler det om å signalisere noe, bedyrer han. Han har sett an samfunnsutviklingen, og samtidig hatt et våkent øye på hvilke avgifter som snart blir lagt på stål og betong. Handlingen står som et symbol på at det grønne skiftet nå er i gang – på ordentlig, mener han:
 
– Nå er det Stortingsflertall for at Regjeringskvartalet skal bygges i tre. Politikerne har skrevet under Paris–avtalen og har dessuten lovet å gjennomføre det grønne skiftet. Om 10 år er det CO2–avgifter på bygg, og bygg står for 30 prosent av CO2–utslippene i Norge, forklarer han.
Saken fortsetter under annonsen
 
– Men det er vel ikke bare et miljøengasjement som ligger bak strategien om å bruke tre?
 
– Nei, det blir også lønnsomt. Vi står overfor en revolusjon i forhold til bruk av tre som material i bygninger. Sover du i timen, så dør du. Vi må tenke fremover. Det er ikke 80–åringer som bestemmer fremtiden – det er 18–åringene, eksemplifiserer han.
 
Buchardt visste godt at miljøet i Ringsaker kommune er ledende på tre, og at kompetansen om materialet var skyhøyt.
 
Saken fortsetter under annonsen
Ifølge Buchardt blir bygget et av de viktigste byggene i Norge. Det skal være miljøvennlig, selv om det ikke blir et såkalt nullenergi–hus. Prosjektet et resultat av et utviklingssamarbeid mellom Buchardts selskap AB Invest AS som byggherre, HENT AS som prosjektutvikler og totalentreprenør, Voll Arkitekter AS og Moelven Limtre AS.
 
Hotellet, som kalles «Mjøstårnet», har et totalt omfang på om lag 15.000 kvadratmeter, strekker seg over 18 etasjer og inneholder blant annet leiligheter, hotell, kontorer, restaurant og tilhørende fellesarealer. Buchardt forteller at prosjektet også inneholder et moderne svømme- og badeanlegg på om lag 4 000 kvadratmeter – beliggende med Mjøsa som nærmeste nabo, og med Ringsaker kommune som operatør.  
 
– Hovedkonstruksjonen er basert på limtre med dekkeelementer bestående av en kombinasjon mellom limtre og kerto, og fasader som elementer i tre. Dette er et svar på det grønne skiftet, og samtidig et bevis på at tre er et materiale som kan utfordre tradisjonelle løsninger også i høyden samt muliggjøre klimariktig bygging, bare man tenker offensivt nok, sier Buchardt.
Foto
Mjøstårnet, som skal bli verdens høyeste trebygning. 81 meter høyt, med hotell, restaurant, leiligheter og badeanlegg. Illustrasjon: Voll Arkitekter.
 
Ifølge Buchardt er byggbransjen i utgangspunktet noe av det tregeste og minst innovative som finnes.
 
– De tenker, tror og trener for lite, og trenger input av fra andre fagmiljøer. Men de er dyktige på tre, sier han.
 

– Har svart til forventningene

Ifølge Buchardt har prosjektet så langt svart til forventningene, både med tanke på oppmerksomhet og signaleffekt. Han mener byggingen bidro til å få fart på Arbeiderpartiet og SV, som sluttet seg til de andre partiene som ville bygge Regjeringskvartalet i tre.
 
– Regjeringskvartalet kommer til å bli Norgeshistoriens største reklameskilt, som viser at politikerne gjør det de sier de skal gjøre. Dette blir en realitet nå – med Venstre i regjering, sier han.
 
– Hvilke reaksjoner fikk du da du først la frem prosjektet om trehotellet i Brummunddal?
 
– Jeg ble møtt med smil og latter. Det var umulig. Hvorfor i Brummunddal, spurte folk. Sakte, men sikkert snudde disse holdningene – til interesse og oppmerksomhet. Mange kommer til å tenke som meg fremover. Jeg håper at verdensrekorden blir slått så raskt som mulig, sier Buchardt.
 
Hotellet blir nemlig den høyeste trebygningen som er laget.
 
I samarbeidet med prosjekterere og entreprenører måtte Buchardt ta styringen, forteller han:
 
– Jeg måtte strekke Sweco og Moelven Limtre i forhold til å få dem til å tenke nytt og kreativt. Samtidig var jeg ydmyk for at jeg jobbet med det mest kompetente miljøet på høye trehus i verden.
 

Brannsikkert

Er du redd for at hotellet ikke er brannsikkert, kan Buchardt berolige deg. Etter at undertegnede forsiktig nevnte historier fra gamle dager, der kvartaler med trebygninger brant ned, for så å bli erstattet med stål og betong, ble dette kraftig tilbakevist.
 
– Man sluttet å bygge trebygninger fordi stålet og betongen kom, ikke fordi det var så brannfarlig. Nå vet vi dessuten at limtre varer lenger enn stål og betong. Denne tresorten, kombinert med impregneringsmaterialet vi benytter, brenner dessuten dårligere enn stål. Stål smelter, mens treet bare blir forkullet på fasaden av materialet, forklarer han.
 
Burchardt ser en klar tendens til at morgendagens kunder, som trenger boliger, hotellbygg eller næringsbygg, stiller nye og andre krav, der miljø – spesielt koblet med ny teknologi – spiller en stor rolle.
 
– Bygg blir styrt og driftet på en helt annen måte, ikke minst når det gjelder energibruk. I fremtiden vil vi nok kun bruke strøm der vi sitter, mens resten av boligen, som ikke er i bruk, spares, utdyper han.
 
Mjøstårnet skal stå ferdig i desember 2018.