Forretningsidéer er ikke ensbetydende med forretningsmuligheter
Peter Vogel er fra Østerrike og er professor i entreprenørskap ved handelshøyskolen IMD i Lausanne, Sveits.
SYNSPUNKT: Ideer er ikke det samme som muligheter; å starte et nytt firma krever tid og innsats. Likevel har dette tilsynelatende åpenbare utsagnet ført til forvirring blant entreprenører og akademikere.
Mange spirende entreprenører tror at en idé alene vil garantere dem suksess og rikdom. De ignorerer imidlertid både at det krever tid, innsats og ressurser å gjøre en forretningsidé om til en forretningsmulighet, og at ikke alle idéer automatisk vil la seg gjøre om til en reell mulighet.
Man ser den samme tendensen i akademia. Det er gjort utstrakt forskning på entreprenørers muligheter de siste to tiårene, men når det gjelder forståelsen av hva en slik mulighet faktisk innebærer er det liten fremgang. Den langvarige teoretiske debatten om hvorvidt muligheter oppdages eller skapes er en god illustrasjon av dette.
Jeg er selv en entreprenør og har alltid følt at disse diskusjonene ikke er relevante for meg og mine forretninger. I stedet for å diskutere filosofiske spørsmål, burde vi prøve å skape meningsfulle rammeverk: verktøy som hjelper entreprenører og akademikere med å forstå hvilket potensial en idé har til å bli en reell mulighet.
Forretningsmodeller er noe alle har hørt mye om, og de fleste entreprenører har – minst én gang – brukt tid på å spesifisere ulike elementer. Men, det er åpenbart at ingen entreprenører har en komplett forretningsmodell i tankene når han eller hun utvikler sin første idé. Denne ideen planter derimot et frø, som inneholder noen delvis fullstendige og fragmenterte informasjonsbiter om hvordan en forretningsmodell kanskje kan se ut i fremtiden.
For å finne de riktige «ingrediensene» og faktisk gjøre ideen om til en levedyktig forretningsmulighet, er det mye som må snus og vendes på, formes og re-formes, det må foretas markedsundersøkelser og produktet må testes og analyseres i markedet.
Mange spirende entreprenører tror at en idé alene vil garantere dem suksess og rikdom
Vi fortsetter med frøet som metafor; for at frøet skal spire og bli til en liten plante og forhåpentligvis et stort tre en gang i fremtiden, må gartneren ønske at det skal vokse og gi det omsorg og næring. Utenom denne innsatsen er det imidlertid nødvendig at gartneren har visse ferdigheter og evner (individnivå), i tillegg til at frøet får nok sol, vann og riktig jordsmonn (ytre faktorer).
På samme måte er det bare mulig å gjøre en forretningsidé om til en forretningsmulighet dersom faktorene i omgivelsene utgjør en fordelaktig kombinasjon. Det må være ønskelig og gjennomførbart for entreprenøren å både utnytte forretningskonseptet og å introdusere det potensielt verdiskapende tilbudet til markedet.
Når du akkurat har fått en idé og lurer på om du skal gjøre det om til en forretningsmulighet, burde du derfor huske på dette:
Være åpen og del: lær, av-lær og re-lær: Forretningsideer er ikke forretningsmuligheter. En idé er sjeldent verdt noe, mens en mulighet er basert på et mer utdypende konsept om en potensiell fremtidig gevinst. Sørg derfor for å teste ideen i omgivelsene dine, for å kunne fylle inn mangler og få en følelse av mottakelsen i markedet. Gjør endringer hvis det er nødvendig og vært forberedt på å måtte legge hele ideen på hylla.
Vær tålmodig og utholdende: Det krever tid, innsats og ressurser å gjøre en idé om til noe som forhåpentligvis kan bli en mulighet. Vær forberedt på å legge inn mye tid og innsats for å klare å føre ideen fremover, og vær forberedt på de opp- og nedturene som følger med tilværelsen som entreprenør.
Dra nytte av din menneskelige og sosiale kapital: Max Gladwells bok «Outliers» fastslår at det tar 10.000 timer å bli ekspert på noe. Vær sikker på at du drar nytte av alle mulige evner og erfaringer du har tilegnet deg så langt. Forskning har vist at tidligere erfaring gir signifikant økt sannsynlighet for å overleve og lykkes som oppstartsbedrift. Sørg også for at du bruker den innflytelsen du har gjennom kontakter i nettverket ditt. Det er ingen bedre måte å entre markedet på enn gjennom kontakter.
Skriv til DP Synspunkt
Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.