Foto

Dreamstime

Den vanskelige søknaden

Dette må med i hoveddelen av jobbsøknaden

Publisert: 16. mars 2018 kl 10.38
Oppdatert: 20. mars 2018 kl 13.31

Martin Hovde driver bloggtjenesten CVportalen.no som skal hjelpe jobbsøkere i søknadsprosessen. Han jobber til vanlig innen HR.

SYNSPUNKT: Å skrive jobbsøknad er sjelden favorittdelen av jobbsøkingsprosessen, og hoveddelen av søknaden er ofte det vanskeligste. Det er her, i hoveddelen, du forsøker å fange oppmerksomheten til arbeidsgiveren og legger vekt på dine unike kvalifikasjoner for jobben – uten å gjenta for mye av det du har på CV-en.

Hva er hoveddelen av en jobbsøknad?

Jobbsøknaden er vanligvis det første en arbeidsgiver leser om deg. Søknaden skal umiddelbart indikere hvilken stilling du søker på og demonstrere hvorfor du er riktig kandidat til jobben.

Hoveddelen av søknaden inneholder avsnitt der du forklarer hvorfor du er interessert i og kvalifisert for jobben du søker på. Disse overtalende avsnittene er ment til å overbevise personen som leser søknaden om at du passer bra til stillingen.

Hva man skal ta med i hvert avsnitt

Ikke gjenta informasjon fra CV-en din. Fokuser heller på å utdype dine ferdigheter og erfaringer som er mest relevant til stillingen. Følgende informasjon burde inkluderes i din jobbsøknad:

Saken fortsetter under annonsen

Første avsnitt

Det første avsnittet av jobbsøknaden bør inneholde informasjon om hvorfor du søker. Nevn stillingen du søker på og hvor du så den utlyst.

Ta med navnet på en kontaktperson, om du har en.

Midtre avsnitt

Den neste delen av jobbsøknaden bør beskrive det du har å tilby en arbeidsgiver. Det er dette som er den viktige hoveddelen av søknaden.

Lag sterke koblinger mellom kvalifikasjonene dine og kravene til stillingen. Nevn spesifikt hvordan dine ferdigheter og erfaringer kan passe til jobben du søker på.

Bruk flere kortere avsnitt eller en liste med punkter over kvalifikasjonene dine istedenfor en større, sammenhengende tekst. Dette gjør det enklere for leseren å raskt se over og innhente den viktige informasjonen.

Saken fortsetter under annonsen

Siste avsnitt

Avslutningsvis burde du snakke om din tilgjengelighet for jobben, hvor du kan bli kontaktet og om du er tilgjengelig for et intervju.

Annet å ta med i jobbsøknaden

Resten av søknaden er også viktig. Du er nødt til å ta med kontaktinformasjonen din, en profesjonell hilsen og signaturen din. Du signerer navnet ditt på jobbsøknaden du printer ut. Hvis du laster opp eller sender søknaden på e-post, er signaturen din navnet ditt som du taster inn.

Se gjennom listen over hva du skal ha med i en jobbsøknad for å være sikker på at du har alt med.

Flere tips til jobbsøknaden

  • Korrekturles, korrekturles, korrekturles. Det kan aldri bli sagt nok: få en venn du kan stole på til å lese gjennom jobbsøknaden din før du sender den videre. Til og med profesjonelle redaktører går glipp av feil i sine egne tekster. Få et ekstra par ekstra øyne til å se gjennom søknaden før du trykker «send» eller «last opp».

  • Ikke gjenta din CV. Mange jobbsøkere skriver jobbsøknader som ser ut som en oppsummering. Fakta er at CV-en din oftest vil være vedlagt med søknaden din. Du kan derfor regne med at de i det minste titter på den. Bruk heller søknaden til å vise personlighet, nysgjerrighet og en spesiell interesse for bedriften du søker hos. Det skader heller ikke å gjøre research på selskapet og inkludere dette i søknaden. 

  • Skriv en unik jobbsøknad hver gang. Det er greit å begynne med en søknadsmal, men du bør tilpasse jobbsøknaden til hver stilling. Ta med detaljer som hvordan du fant ut om jobben, hvorfor du er spesielt interessert i denne stillingen, og hvorfor dine erfaringer, ferdigheter og kvalifikasjoner gjør deg til den rette kandidaten for akkurat den jobben.

  • Kort og konsist er greit når det gjelder hoveddelen av jobbsøknaden din. Tre velskrevne avsnitt som understreker din erfaring og som taler din sak, er mye bedre enn en lang søknad som ingen har lyst til å lese.

 

Saken fortsetter under annonsen
Synspunkt
søn 20.02.2022 23:47

Skriv til DP Synspunkt


Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.

Les alle synspunkt her.