Full enighet i kommuneoppgjøret etter en drøy time
Like etter klokken 11.00 torsdag, en drøy time etter at LO Kommune, Unio, YS K og Akademikerne Kommune overleverte sine krav til KS, var alle parter enige om årets kommuneoppgjør.
– Partene har gjort et godt forarbeid og det var lite som sto igjen å forhandle om. Da er det ingen grunn til å trekke det ut, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø.
I utgangspunktet var partenes frist for enighet satt til 1. mai.
– Ingen her kan huske at noe slikt har skjedd før. Dette er nok historisk, sier pressekontakt Hege K. Fosser Pedersen i kommuneorganisasjonen KS til NTB om det som antas å være en rekordrask forhandlingsprosess.
Forskyvning
Ved hovedtariffoppgjøret i 2016 ble partene enige om sentrale lønnstillegg og midler til lokale forhandlinger for 2017. Partene er etter årets forhandlinge enige om at de sentrale lønnstilleggene skal utbetales fra 1. juli - én måned tidligere enn det som ble avtalt i fjor.
Det er også satt av 0,9 prosent til lokale forhandlinger, opplyser partene. De lokale lønnstilleggene har virkningsdato fra 1. august 2017.
– Jeg er fornøyd med en forhandlingsløsning som gir et godt resultat for kommunene og de ansatte. Under fjorårets oppgjør ble det gjort tilpasninger i lønnssystemet. De sentrale lønnstilleggene i 2017 varierer mellom stillingsgrupper og ansiennitet, sier Gangsø.
Resultatet av kommuneoppgjøret har en ramme på 2,4 prosent, og er dermed på linje med frontfaget. På forhånd varslet størsteparten av arbeidstakersiden at reallønnsvekst var deres hovedkrav.
– Resultatet ivaretar kravet vårt om at alle skal ha reallønnsutvikling, sier forhandlingsleder i LO Kommune, Mette Nord. Hun får støtte av Unios forhandlingsleder og leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal:
– I fjor opplevde våre medlemmer reallønnsnedgang. Den trenden kunne ikke fortsette. Vi mener dette resultatet vil gi reallønnsvekst, forutsatt at prisveksten ikke blir høyere enn anslått, sier han.
Det anbefalte forhandlingsresultatet skal behandles i partenes styrende organer innen 1. juni.
Forventer ansvarlighet
I tillegg til forhandlinger om fordelingen av den lokale potten, skal det gjennomføres lokale forhandlinger for ledere og andre arbeidstakere som får lønnen fastsatt lokalt.
– Forhandlingene skal gjennomføres innenfor en økonomisk ramme hvor det tas hensyn til kommunens økonomiske situasjon, krav til effektivitet, og lønnsutviklingen i KS-området og andre sammenlignbare tariffområder, sier Gangsø.
Leder i Akademikerne Kommune, Jan Olav Birkenhagen, er fornøyd med den lynkjappe avklaringen. I hans organisasjon er det hovedsakelig lektorer som får sin lønn forhandlet sentralt. De får nå en lønnsvekst på nivå med frontfaget.
– Kommunalt ansatte får med andre ord den samme lønnsveksten som statlig ansatte, noe vi er fornøyde med, sier Birkenhagen.
Han mener det er positivt at en stor andel av lønnstilleggene skal fordeles ute i de enkelte kommunene.
– Dette er viktig for at skolen skal være en attraktiv arbeidsplass for lektorer – og at skolen dermed kan beholde og tiltrekke seg flinke folk, sier Birkenhagen.
Han minner imidlertid om at Akademikernes mål er en endring av selve lønnssystemet for lektorene, der all lønn fordeles lokalt.
– Vi har over flere år krevd at lektorene skal over på det samme systemet som våre øvrige grupper i kommunesektoren. Arbeidsgiver må kunne bruke lønn aktivt som virkemiddel for å møte lokale behov og utfordringer. Vi kommer til å fortsette å jobbe videre for dette, sier Birkenhagen.
Kommuneoppgjøret omfatter alle kommuner unntatt Oslo, som er et eget tariffområde. Fristen for å komme til enighet i Oslo kommune er ved midnatt 30. april.