Akademikerne

Foto

Kari Sollien i Akademikerne har klare forventninger til den kommende regjeringen. 

Akademikerne

– Norge bør ta en ledende rolle for det grønne skiftet

Publisert: 13. september 2017 kl 09.16
Oppdatert: 13. september 2017 kl 09.43

– For at vi skal kunne henge med i den internasjonale utviklingen trenger vi flere arbeidsplasser. Det er nødvendig med verdiskapning innen grønne næringer, og det ligger mye kunnskap i oljenæringen som kan brukes innen grønn teknologi, sier Kari Sollien, leder for bransjeorganisasjonen Akademikerne om forventningene hun har til de neste fire årene. 

Hun mener Norge både kan og bør ta en ledende rolle for det grønne skiftet, og forventer at regjeringen følger opp Paris-avtalen: 

– Vi ønsker oss en bedre koordinering mellom de ulike departementene. Det er mange av departementene som eier en bit av klimapolitikken, og en bedre politisk koordinering er nødvendig, sier Sollien. 

Hun forteller at Akademikerne har vært tatt med på råd i mange saker som angår dem, og at dette er et godt grunnlag å fortsette med:

– Vi ønsker oss også et godt og tett samarbeid med alle partiene på Stortinget, sier Sollien.

Det «nye arbeidslivet»

Den sittende regjeringen har vært  opptatt av å styrke frilansere og grunderes rettigheter i forrige periode, blant annet gjennom nye skatteinsentiver for investeringer i gründerbedrifter. I det reviderte statsbudsjettet for 2017 ble mulighetene for egen pensjonsordning, og sykepengene til selvstendig næringsdrivende styrket. Hun mener også en bedre koordinering mellom de ulike departementene er nødvendig, og viser til at mange ulike departement eksempelvis «eier» biter av klimapolitikken. 

Saken fortsetter under annonsen

– Vi forventer at dette kommer til å fortsette. Gjøres ikke dette, risikerer vi å få et A- og et B-lag innen arbeidslivet. Klimaendringer, digitalisering og oljeprisfall krever gode ideer og løsninger, og å legge til rette for innovasjon må derfor være blant Erna Solberg og regjeringens viktigste satsninger, sier Sollien. 

Støtter firerkravet

Kravet om karakteren fire i matte for lærerstudenter, som regjeringen innførte høsten 2016, skal sikre gode fremtidige lærere. Sollien understreker at norske 15-åringer ligger under gjennomsnittet for OECD-landene når det kommer til kunnskaper innen IKT. Hun forventer at regjeringen følger opp ambisjonene om styrket forskningsinnsats og bedre kvalitet i utdanningssystemet.

– Vi mener en god fagbakgrunn er avgjørende for å kunne gjøre en god jobb som lærer. For å styrke elevenes ferdigheter, blant annet innen IKT, er det viktig at lærerne har kompetansen som skal til for å jevne ut forskjellene, avslutter Sollien.