Nordisk innovasjon i «The Big Apple»
Prosjektet som finansieres av Nordisk ministerråd, skal hjelpe lovende og ambisiøse nordiske gründere med å slå gjennom i det amerikanske markedet, melder nettstedet Nordisk samarbeid.
Det er suksessen Nordic Innovation House i Silicon Valley som har åpnet New Yorks dører for nordiske innovasjonsprosjekter.
Fornøyd Høybråten
Generalsekretær i Nordisk ministerråd, tidligere statsråd Dagfinn Høybråten, er glad for å se at nordisk samarbeid kan føre til konkrete eksempler på initiativer som kan hjelpe nordiske bedrifter å etablere seg internasjonalt og bidra til bærekraftig vekst i Norden.
– Jeg er veldig glad for at vi styrker det nordiske næringslivssamarbeidet med Nordic Innovation House i New York City. Det er et viktig skritt for at nordiske oppstartsbedrifter kan få de beste mulighetene for adgang og suksess i USA. Ved å bygge en solid felles nordisk plattform for gründere og oppstartsbedrifter åpnes nye dører for et tettere samarbeid, og ikke minst en fantastisk mulighet for at de nordiske landene kan vokse seg sterkere sammen, sier Høybråten.
Innovasjonshuset åpner i løpet av våren 2017, og planlegger at inkubatoren skal være i full drift til høsten. Den blir i utgangspunkt drevet som et treårig pilotprosjekt før den skal bli selvfinansierende.
Nå søker huset etter en leder av arbeidet som skal ta seg av den daglige driften. Virksomheten i New York går ut på å tilby et gründerkollektiv med tilgang til juridisk bistand samt hjelp til regnskap, skatt og arbeidstillatelser. Tanken er at inkubatoren skal hjelpe de mest lovende nordiske bedriftene med en myk landing på den amerikanske østkysten.
Manhattan
Nordic Innovation House vil ligge på Manhattan og skal i utgangspunktet ha 10 kontorplasser. Det vil være to dedikerte plasser per land, og en fleksibel plan for å utnytte andre lands plasser skulle de stå ledige.
Bedriftene vil velges ut basert på et gitt sett av kriterier som er like for bedrifter fra alle de fem landene. Hvert land kvalifiserer deres «egne» bedrifter. Utvalget blir gjort på land-til-land-basis, og vil godkjennes av en arbeidsgruppe i samarbeid med programsjefen.