Nå er det Kina først
Med få unntak har president Donald Trump fått massiv kritikk for beslutningen om å trekke USA ut av klimaavtalen, blant annet fra EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete, som kalte torsdagen en trist dag for verdenssamfunnet, etter at Trumps beslutning var kjent. Seks timer senere la Trump ut en video av seg selv og uttalelsen i Rosehagen utenfor Det hvite hus, med Twitter-kommentar.
– Min jobb som president er å gjøre alt som står i min makt for å gi Amerika jevnbyrdige konkurransevilkår. #AmericaFirst.
Ifølge Trump bryter USA med umiddelbar virkning forpliktelsen om å kutte utslippene av skadelige klimagasser med mellom 26 og 28 prosent fra 2005-nivå innen 2025, slik tidligere president Barack Obama ga løfte om.
– Vi forlater avtalen, men vi vil begynne å forhandle og se om vi kan komme fram til en avtale som er rettferdig, sa Trump da han kom med sin kunngjøring i Rosehagen torsdag. Men dersom vi ikke får noen ny avtale, så er det helt greit, påpekte Trump.
Harselerte med avtalen
MAKE AMERICA GREAT AGAIN!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2. juni 2017
Donald Trump hadde absolutt ikke noe positivt å si om Parisavtalen, da han begrunnet sin beslutning.
– Den undergraver vår økonomi og etterlater millioner i fattigdom, mener han.
Trump benyttet anledningen til å holde en politisk avtale om amerikanske arbeidsplasser i blant annet kullindustrien, og hvor urettferdig den er for USA.
– Avtalen fjerner ikke arbeidsplasser i kullindustrien, men flytter dem ut av Amerika og USA, sa han i sin tale.
– Avtalen er mindre om klimaet og mer om andre land som vinner en finansiell fordel over USA, sa Trump.
– Dette er grunnen til jubelen fra verdens øvrige land da USA under president Obama sluttet seg til avtalen, påpekte han.
– Som en som bryr seg dypt om miljøet, slik jeg gjør, kan jeg ikke støtte en avtale som straffer USA, slik den gjør, sa Trump. Han mener Paris-avtalen vil være en katastrofe for USA som et land med enorme naturressurser.
– Avtalen putter disse ressursene under lås og slå, sier han og legger til at den ville etterlate «millioner og millioner av amerikanere i fattigdom».
– Avtalen undergraver vår økonomi og gjør våre arbeidere maktesløse, sa han utenfor Det hvite hus i kveld - til stor applaus.
– Omverdenen har ledd av USA. Det skal det bli slutt på nå, sa presidenten.
- Les hele talen til trump her
- Se hele talen her (ekstern lenke)
Vil ta tid
Før Trumps beslutning om å trekke USA fra avtalen, var det bare Syria og Nicaragua som ikke hadde sluttet seg til Parisavtalen. Syria på grunn av borgerkrigen, Nicaragua fordi landet mener klimaavtalen ikke går langt nok.
Ifølge New York Times vil Trump følge prosedyrene for uttrekking som ligger i Parisavtalen. De innebærer at det kan ta nesten fire år før USA formelt er ute. Det vil i praksis bety at den endelige beslutningen om hvordan USA skal forholde seg til klimaavtalen ligger hos det amerikanske folk når de skal velge sin neste president om tre og et halvt år.
Dette er Parisavtalen
- Global klimaavtale vedtatt i Paris 12. desember 2015.
- Formålet er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.
- Over 180 land har overlevert frivillige nasjonale utslippsmål til FN. I klimaavtalen står det at disse etter hvert skal skjerpes, og planen er å oppdatere dem hvert femte år.
- I tillegg skal landene styrke sin evne til å tilpasse seg klimaendringene. Rike land skal innen 2020 skaffe til veie minst 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak i fattige land.
- Avtalen trådte formelt i kraft fredag 4. november 2016.
- Torsdag 1. juni kunngjorde president Donald Trump at han trekker USA fra avtalen.
Kina tar ledelsen
Christina Voigt, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo sier i et intervju med Energi og klima at USA nå etterlater seg et tomrom.
– Det betyr en åpning for andre land som kan ta over lederskap i prosessen. Det er mange som nå fokuserer på spesielt Kina og EU, men også Brasil og India kunne tenkes å forsøke å fylle det tomrommet. Vi har jo sett de siste dagene at flere land signaliserer at de står fast ved sine forpliktelser selv om USA trekker seg ut, sier hun.
– Det jeg reagerte mest på ved talen, var at nesten alt han sa om avtalen var feil. For eksempel dette med landenes rettslige forpliktelser, om andre land som fikk fordeler på USAs bekostning. Fremstillingen var så til de grader feilaktig at det er litt vanskelig å forholde seg til talen hans, sier Voigt.
Direktør Tore Furevik på Bjerknessenteret tror også en amerikansk tilbaketrekning fra Parisavtalen kan gjøre Kina til en enda viktigere global aktør.
– Det er først og fremst næringsliv og teknologi som nå driver det grønne skiftet. Kina har investert enormt, og også India har signalisert at de vil følge på, sier professoren til Aftenposten.
Også klimaminister Vidar Helgesen mener at Kina, sammen med EU, nå kommer i førersetet i klimaarbeidet.
– EU og Kina sagt de vil skjerpe innsatsen, det samme har de nordiske landene. Nå blir et sterkt samarbeid med dem viktig framover, sier Helgesen.
Ironisk Macron, skuffet Obama
Kort tid etter Trumps tale la Frankrikes nyvalgte president Emmanuel Macron ut en melding med klar adresse til Trump og en ny vri på Trumps mantra «Gjør Amerika storartet igjen!":
– Gjør planeten vår storartet igjen, skriver Macron på Twitter.
Macron sa torsdag at Trump gjør en feil som vil gå inn i historien ved å forlate avtalen og oppfordret frustrerte amerikanske klimaforskere og -entreprenører til å komme til Frankrike og jobbe der i stedet. Macron har for øvrig sagt at han respekterer Trumps beslutning, men at han mener det er feil valg både for USA og kloden.
Macron snakket torsdag med Trump kort tid etter at Trump kunngjorde at han trekker USA fra Parisavtalen. Macron har både der og senere gjort det klart at det ikke finnes noen plan B, slik Trump har indikert ved å si at USA kan reforhandle avtalen. Frankrike, Tyskland og Italia har sammen utstedt en felles uttalelse der de understreker at Parisavtalen ikke kan reforhandles.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 1, 2017
President Donald Trumps beslutning om å trekke USA fra Parisavtalen er en stor skuffelse, sier FNs generalsekretær António Guterres.
– Det er en stor skuffelse for arbeidet med å reduserte utslippene av drivhusgasser og fremme global sikkerhet, sier en talsmann for Guterres.
– Jeg er svært skuffet over at Trump-administrasjonen har besluttet å trekke USA ut av den viktigste klimaavtalen verden har kommet til enighet om. Vi vil fortsette klimaarbeidet med uforminsket kraft, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding torsdag kveld.
Tesla-grunnleggeren Elon Musk og en gruppe andre næringslivstopper har sittet i et råd som har gitt innspill til presidenten. Nå vil han ikke mer.
– Klimaendringene er reelle. Det er verken bra for Amerika eller verden å forlate Parisavtalen, skriver Musk på Twitter.
Foruten å grunnlegge elbilprodusenten Tesla Motors, har Musk også etablert romselskapet SpaceX og solcellefirmaet SolarCity.
Am departing presidential councils. Climate change is real. Leaving Paris is not good for America or the world.
— Elon Musk (@elonmusk) June 1, 2017
EU kaller Donald Trumps beslutning om å trekke USA fra Parisavtalen for en trist dag for verdenssamfunnet.
EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sier Trumps beslutning er en alvorlig feil, mens EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete er skuffet.
– I dag er en trist dag for verdenssamfunnet, en hovedpartner snur ryggen sin til kampen mot klimaendringene. EU beklager dypt den ensidige beslutningen fra Trump-administrasjonen om å trekke USA fra Parisavtalen, sier EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete
Tidligere president Barack Obama kommer med knusende kritikk mot Donald Trump for å trekke USA fra Parisavtalen og sier han svikter framtiden.
Trump kunngjorde torsdag som ventet at han med umiddelbar virkning trekker USA fra Parisavtalen, som Obama var med på å forhandle fram.
– Klimaavtalen skal beskytte den verden som vi overlater til våre barn, sier Obama i en uttalelse.
– Nasjonene som står ved klimaavtalen, vil tjene på det i form av nye jobber og næringer i fremtiden Jeg mener USA bør gå foran. Men i fraværet av amerikansk lederskap, der administrasjonen blir med en liten håndfull nasjoner som fornekter fremtiden, er jeg sikker på at amerikanske byer, stater og bedrifter vil fortsette å lede an for å redde vår ene, felles klode, sier Obama videre.
Storbritannias statsminister Theresa May var en av få som var tilbakeholden med å uttrykke sin skuffelse i går kveld. Men i en telefonsamtale med Donald Trump skal statsminister May ha sagt at hun var veldig skuffet, og hun understreket at Storbritannia vil stå fast ved Parisavtalen, skriver Aftenposten.
En lang rekke kjendiser har også uttrykt både vrede og skuffelse over at Trump trekker USA ut av Parisavtalen. Skuespiller og sangerinne Bette Midler er blant flere som spiller på begrepet «trekke seg ut». Hun skriver: «Trump trakk seg ut. Synd hans far ikke gjorde det samme».
"Trump pulls out of Climate Accord. To bad his father didn't." pic.twitter.com/iqpaVSJIsw
— Bette Midler (@BetteMidler) June 1, 2017
Den norske investoren Øystein Stray Spetalen berømmer imidlertid Donald Trump og slakter Parisavtalen.
– Denne avtalen er ikke laget av forretningsmenn, den er laget av drømmere, sier Øystein Stray Spetalen til Dagbladet.