Mindre rus blant ungdom
Mens andelen ungdommer som sa de hadde drukket alkohol de siste 12 månedene er redusert fra 78 prosent i 1999 til 49 prosent i 2015, har andelen som oppga å ha drukket alkohol i løpet av de siste 30 dagene redusert fra 55 prosent til 24 prosent i samme tidsrom:
Undersøkelsen tar for seg rusbruk blant norske 15 og 16-åringer fra 1999 og fram til 2015. Funnene viser tydelig at dagens 15 og 16-åringer både drikker og røyker mindre enn det deres jevnaldrende gjorde i 1999. Leder for organisasjonen Juvente, som er en rusfri medlemsorganisasjon for ungdom, ser funnene fra rapporten som en positiv utvikling når det kommer til rusbruk blant unge:
– Dette viser at flere ungdommer forstår at et er en risiko forbundet med å bruke rusmidler. Det er nok flere grunner til at andelen 15 og 16-åringer som bruker rusmidler har gått ned. En av dem kan være mer fokus på helse. En annen kan være at ungdommer ser at bruk av alkohol og andre rusmidler ikke er med på å fremme prestasjonene deres innen andre områder som er viktige for dem, som skolearbeid eller sport, sier Øyvind Kind Robertsen.
Bytter ut alkohol med sosiale medier
Forsker og rapportforfatter Elin Bye mener den synkende rusbruken delvis skyldes at ungdom nå er mer hjemmekjære, og har byttet ut de sene kveldene på gatehjørnene med lange kvelder på sosiale medier. Også bruken av sigaretter og canabis har gått drastisk ned, ifølge undersøkelsen.
Men samtidig som rusbruken går ned, viser Bye til at andelen ungdom med psykiske helseplager øker, samt flere undersøkelser som tyder på at dagens ungdom er mer opptatt av kropp, helse, trening og skolearbeid. Ungdom bytter i større grad drikkepresset ut med positive sunnhetsidealer. Bye mener likevel et paradoks kan komme ut av sunnhetstrenden, nemlig at «generasjon prestasjon» blir «generasjon depresjon»:
– Det som har blitt påpekt i andre undersøkelser er at der negativ atferd, alkoholbruk og kriminalitet går ned blant ungdom, øker det psykiske presset i takt. Norsk ungdom lider av psykiske plager i større grad enn tidligere, og det skyldes delvis et større press i forhold til utdanning, fremtidsplaner, utseende, trening og andre forventninger, sier Bye.
Mer opptatt av kropp og helse
Generalseketær i organiasjonen Mental helse ungdom, Adrian Tollefsen, mener man bør tenke annerledes om sammenhengen mellom rusmidler og psykisk helse:
– Selv om befolkningen generelt sett blir sunnere, blir ikke psykiske helseproblemer mindre. En forklaring på dette kan være at alkohol og psykisk helse ikke henger sammen på den måten man trodde tidligere, at alkohol og rusbruk ikke direkte fører til psykiske helseplager, sier Tollefsen.
Det er nok flere grunner til at andelen 15 og 16-åringer som bruker rusmidler har gått ned. En av dem kan være mer fokus på helse
Øyvind Kind Robertsen i Juvente tror imidlertid ikke at økningen av psykiske plager og nedgangen i ungdommers rusbruk har noen sammenheng. Han etterlyser flere alkoholfrie arenaer for ungdom:
– Det er viktig at det finnes arenaer der ungdom kan være uten å bruke rusmidler, eller at det er noen forventning om at de skal gjøre dette. Det er veldig viktig at det er full aksept for å ikke drikke alkohol også der andre drikker alkohol, sier Robertsen.