Oljedirektoratets toppsjef Bente Nyland mener oljebransjen er på vei ut av skyggen, og ser lyst på fremtiden.

Foto

NTB scanpix

Gir gass

Kostnadene på norsk sokkel halvert

Publisert: 12. januar 2017 kl 10.46
Oppdatert: 12. januar 2017 kl 11.02

Omfattende kostnadskutt har gjort flere prosjekter lønnsomme, og grunnlaget for fortsatt høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel de neste årene er godt.

Slik konkluderte Oljedirektoratet da de torsdasg så tilbake på 2016, og publiserte statistikk over aktivitet og investeringer for året som gikk.

Det ble investert 135 milliarder kroner på norsk sokkel i 2016, om lag 50 milliarder mindre enn i toppårene 2013 og 2014. Også inneværende og neste år blir ifølge direktoratets toppsjef Bente Nyland krevede for næringen. Deretter er investeringene ventet å stige.

– Vi må unngå at hensynet til kortsiktig inntjening går ut over den langsiktige verdiskapingen for samfunnet, sier Nyland.

I syv utvalgte prosjekter var kostnadene mer enn halvert, fra en anslått kostnad på 220 milliarder i 2014 til 110 milliarder i 2016.

– Vi opplever nå gryende optimisme, sa direktoratets toppsjef Bente Nyland ved framleggelsen av statistikken.

– Grunnlaget er nå lagt for økt lønnsomhet både i eksisterende og nye prosjekt. Det er en viktig forutsetning for at vi kan opprettholde et høyt aktivitetsnivå i årene som kommer, mener hun.

Saken fortsetter under annonsen

Mindre borring, flere funn

Etter flere år med høy leteaktivitet ble det i fjor boret 36 letebrønner, 20 færre enn året før. Det ble gjort 18 funn, ett mer enn i 2015. Leteaktiviteten var størst i Nordsjøen, hvor det til sammen ble gjort 14 funn. Det ble gjort to funn både i Norskehavet og i Barentshavet.

– Mange av funnene er små, men de fleste ligger nær eksisterende infrastruktur. Det betyr at de raskt kan bli lønnsomme utbygginger hvis de kobles til felt og innretninger som er i drift, opplyser Nyland.

Ifølge oljedirektøren er det betydelig usikkerhet knyttet til leteaktiviteten framover. Den avhenger av at nye funn blir fulgt opp, og at industrien får tildelt nytt areal å lete på.

– For å opprettholde en stabil produksjon er det svært viktig å holde leteaktiviteten på et høyt nivå, sier hun, og legger til at interessen for norsk sokkel fortsatt er svært høy.

Hun legger heller ikke skjul på at det kan være store muligheter for større funn i mange områder som ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet. Eksempler på slike områder er Lofoten, Vesterålen og Senja, hvor både Arbeiderpartiet og LO virker klare for å inngå et kompromiss.