«Jeg hadde aldri fått jobb i dag»
Det er femte året på rad at Econa arrangerer NM i Økonomi i samarbeid med Nasjonalt råd for økonomisk-administrativ utvanning (NRØA), BDO, Danske Bank og Dagens Næringsliv.
Første gang konkurransen ble arrangert, i 2013, deltok 15 lag. I fjor var tallet økt til 320, og i år passert antallet altså 500 lag med studenter fra ulike utdanningssteder. Gjennom flere runder med spørsmål og case-løsning, ble til slutt laget «Streetsmart» fra Handelshøyskolen NTNU kåret til årets vinner.
Suksessen med NM i Økonomi er kjempemorsom i seg selv, men også interessant. Det forteller en historie om dagens ungdom som ofte blir overdøvet av problembeskrivelser. Når 500 studentlag bruker fritiden til å ta en ekstra «eksamen» for moro skyld, får vi tro det har mye å gjøre med deres interesse for økonomifaget. Men det er nok noe mer også: En seier, eller til og med en finaleplass, i NM i Økonomi gjør seg godt på CV-en til en økonomistudent på vei ut i arbeidslivet.
De av oss som studerte og begynte i arbeidslivet for noen år eller tiår siden, har nok ikke nødvendigvis fått med oss hvor målrettet mange unge i dag jobber seg gjennom studietiden for å lande drømmejobben.
Nyutdannede stiller med blankpussede LinkedIn-profiler og smeller tunge CV-er i bordet allerede på sitt første jobbintervju. Ikke bare har de gode karakterer. Sommerjobbene og trainee-stillingene er faglig relevante, samtidig som ungdommene har vært aktive i studentaktiviteter, og gjerne drevet med politiske eller humanitære aktiviteter i tillegg.
Man kan sikkert spekulere i mange årsaker til at det er blitt slik, men en forklaring kan være økte lønnsforskjeller i et kompetansetungt arbeidsliv. Du får rett og slett mer betalt for å sikre deg de beste jobbene fremfor de middels attraktive, og hos de mest attraktive arbeidsgiverne er det ikke nok å mure seg inne på lesesalen og få toppkarakterer. Når mange kandidater har det, blir det gjerne andre ting som vipper vektskålen. Dessuten sier ekstraaktiviteter noe om drivkraft og engasjement, og det gir praktiske erfaringer med arbeidsliv, organisering og prosjektarbeid som utdyper teorien fra selve studiet.
Dette ser streetsmarte studenter allerede tidlig i studieløpet.
Konkurransen har blitt hardere. Samtidig har enkelte bekymret seg over at dette CV-jaget blant studenter kan være med på å underbygge klasseskiller – mellom den som kan dedikere seg til å strigle CV og nettverk og den som i stedet må jobbe i butikk for å få lommepenger.
Vi skal ikke kimse av dette, men mest av alt synes jeg vi skal glede oss over de mange flinke ungdommene som jobber knallhardt med studier, jobbpraksis og frivillige verv, og vi skal applaudere de flinke kandidatene som i sommer er på vei ut i arbeidslivet.
Et munnhell man ofte hører fra folk i min generasjon er: «Jeg hadde aldri fått min første jobb i dag.»
Mye tyder på at det stemmer.
De av oss som studerte og begynte i arbeidslivet for noen år eller tiår siden, har nok ikke nødvendigvis fått med oss hvor målrettet mange unge i dag jobber seg gjennom studietiden for å lande drømmejobben.