Hva mener du med «modig»?
Bård Annweiler er daglig leder i designbyrået Mission.
SYNSPUNKT
Vi i designbyrået Mission har undersøkt Norges 100 største selskaper og sett på merkevarers verdier og formål.
De fleste av dem, 66 prosent, har definert egne verdier de ønsker å leve etter.
Og ikke overraskende: blant disse har de fleste verdier som ansvarlig, pålitelig, modig, dedikert, ærlig og kundeorientert Fine verdier, bevares, men kanskje noe selvsagte?
Mange bruker mye plass og skarpt fokus på å kommunisere egne verdier. Verdiene viser hva selskapene står for, og hva de synes er viktig. Verdier blir brukt riktig når de fungerer som rettesnor for ønsket adferd, og til å bygge kultur.
Problemet starter når verdiene, som paradoksalt nok er helt like som konkurrentens, blir brukt for å posisjonere seg. Det være seg på jobbsøkermarkedet, i investormiljø eller mot kunder. Å definere verdier er en enkel og ufarlig prosess. Det er det å definere hva som gjør deg unik som er det vanskelige.
Problemet starter når verdiene, som paradoksalt nok er helt like som konkurrentens, blir brukt for å posisjonere seg
Kjerneverdier differensierer ikke en merkevare, men de er likevel viktige. Det brukes ofte mye tid å definere verdier, men mange feiler med implementeringen. Selskapene gjør lurt i å jobbe riktig med å operasjonalisere dem for at de ikke skal bli til hule begreper. «Practice what you preach», gjelder også her.
For å få verdiene til å bety noe for virksomheten og de ansatte, må de knyttes til praktiske hendelser eller situasjoner. De beste bærerne av kulturen må belønnes, samtidig som det å ikke følge verdiene bør få negative konsekvenser.
Hvis ikke ledelsen viser at selskapet tar verdiene på alvor, blir flotte ord bare floskler.
Å integrere verdiene i selskapet gjennom daglig operasjonalisering har blant andre Reitan-gruppen har vært flinke til og hatt suksess med i mange år. Gjennom daglig fokus og for eksempel ansattkåringer lykkes de godt med å sette verdiene ut i livet.
Selskapet har valgt verdisetninger som er absolutte og ikke kan misforstås. Setningene har et forståelig og konkret innhold alle kan ta eierskap til, og da blir det også enklere å følge dem.
I situasjoner hvor det blåser rundt selskapet, blir verdiene et grundig fundament som gjør at de står støtt i stormen.
Undersøkelsen vår viser at klare og meningsfylte budskap om hva selskapet ønsker å oppnå i en større kontekst, virker tiltrekkende på kunder og investorer, samtidig som det skaper stolthet og motivasjon blant de ansatte.
Merkevarer med et tydelig formål oppnår faktisk 41,8 prosent høyere lønnsomhet enn de som ikke har det.
Setter du selskapets verdier i kontekst, vil de også bety mer for de ansatte. Dere står sterkere samlet og kan lettere oppnå suksess.
Så hva mener dere egentlig med «modig»?
Bård Annweiler er daglig leder i designbyrået Mission
Skriv til DP Synspunkt
Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.