Sosiale medier: Et topplederansvar
Marte Leirvåg er kommunikasjonsrådgiver i NOR PR og Trond Albert Skjelbred er partner i NOR PR.
SYNSPUNKT: Medielandskapet har endret seg drastisk de siste årene. Som et eksempel har norske politikere tatt seg inn i sosiale mediekanaler, i tillegg til å delta i tradisjonelle kanaler som TV, radio og aviser.
På plattformer som Facebook arrangerer de debatter seg imellom, inviterer til direktesendte møter og kommuniserer direkte med velgerne. Dette er blitt en viktig kommunikasjonskanal for frontfigurene i norske partier, både på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå.
Toppledere i næringslivet og offentlig sektor bør følge etter.
Over 80 prosent av alle nordmenn som har en profil på Facebook er innom tjenesten daglig. Betalt innhold har blitt vanlig både der og på Instagram.
Her kan både større og mindre bedrifter dra nytte av visuell markedsføring på en ny måte. Stadig mer reklame finner veien inn i sosiale medier, og kampen om å nå ut med budskapene blir stadig hardere.
Det er krevende å håndtere, og bildet av hva som gir effekt er uoversiktlig. Likevel er det uomtvistelig at tilstedeværelse i sosiale medier gi store fordeler til den som bruker kanalene på en smart måte.
En rekke store og små bedrifter må håndtere komplekse problemer hver eneste dag. Når det først inntreffer en katastrofe eller en utfordrende situasjon som toppledelsen må håndtere og ta ansvar for, vil det være gunstig på forhånd å være etablert på sosiale medier.
Mediene er opptatt av hva som skjer i næringslivet og i offentlige etater. Det skrives mye om både oppturer og nedturer, og redaksjonelle saker kommer på løpende bånd gjennom uken. De fleste toppledere har nok fått merke hvor sterkt trykket kan være i vanskelige saker, og hvor vanskelig det er å nå frem med positive nyheter. Dette er den harde virkeligheten. Og den er vanskelig å kontrollere.
En viss kontroll er mulig å oppnå. I sosiale medier kan du supplere de budskapene du mer eller mindre vellykket har fått formidlet gjennom tradisjonelle redaksjonelle oppslag, og rette argumentene dine til dem du mener er prioriterte mottakere.
Dette kan du bare gjøre i sosiale medier, og potensielt nå flere tusen mennesker det er viktig for deg å nå frem til.
For en toppleder nytter det ikke å opprette en profil på Facebook og andre sosiale medier når saken du burde delt og kommentert med dine personlige betraktninger allerede er på vei i trykken eller ligger øverst på VG.no.
Facebook er ikke lenger bare en fritidssyssel. Det er en forretningsmulighet flere burde benytte seg av
Men en etablert profil i sosiale medier kan gi et forsprang. Den negative medieomtalen kan korrigeres eller belyses med ny argumentasjon, og den gode medieomtalen kan deles og spres til spesifikke målgrupper.
Kantar TNS, tidligere TNS Gallup, melder at stadig flere nordmenn søker informasjon om ulike merkevarer gjennom sosiale medier. Informasjonen vi henter og søker opp finner vi som regel på internett. Vi er alle en del av «Google-generasjonen».
Nå forteller også Facebook oss når Ulriksbanen er åpen, når Brann spiller sin neste hjemmekamp eller hvordan det står til med norsk økonomi, alt etter hva du selv har «likt» eller «delt».
Sosiale medier har endret måten vi kommuniserer på, og hvordan vi henter inn informasjon på. Disse kanalene har endret mye i det politiske landskapet – og spiller en særdeles viktig rolle i partienes kampanjer for å lokke til seg nye sympatisører og velgere.
Facebook er ikke lenger bare en fritidssyssel. Det er en forretningsmulighet flere burde benytte seg av.
I tillegg minskes avstanden mellom toppledere og folk flest gjennom sosiale medier. Det at du og jeg får et forhold til Erna Solberg som baker skillingsboller og deler oppskriften på Facebook, eller Jens Stoltenberg som tilbringer påskeferien på Finse med skiseil og dokumenterer opplevelsen på
Instagram, gjør at vi blir kjent med menneskene – og ikke bare med posisjonene de besitter. Dette har både norske og utenlandske politikere forstått for lenge siden. Det er på tide at flere toppledere følger etter.
Trond Albert Skjelbred er partner i NOR PR og Marte Leirvåg er kommunikasjonsrådgiver i NOR PR.
Skriv til DP Synspunkt
Del dine meninger med ledere og andre ressurspersoner i arbeids- og samfunnsliv? Skriv til DP SYNSPUNKT.