Elefanten i Davos
SYNSPUNKT Bekymringen for økende ulikheter i verden har nådd til toppen av velstandseliten. Davos-gjengen som hvert år samles i den sveitsiske vinterbyen i dyre dommer, har drøftet de negative sidene ved globaliseringen som vil kaste Storbritannia ut av EU og har ført en Trump inn i det hvite huset. De bekymrede rynkene over kanapeene er blitt dypere for hvert år siden dette ble et tema i World Economic Forum som de formelt kaller seg. Men løsningen synes å ligge langt unna.
Den kjente amerikanske økonomiprofessor Joseph E. Stiglitz setter bjella på katten i et intervju med New York Times. Hva som er slående er det som generelt aldri blir drøftet: gi økt makt til arbeidstakerne slik at de kan forhandle fram bedre lønninger og dermed fordele velstanden fra toppen ned mot bunn. Større forhandlingsrett til de ansatte er det «Davosmannen» ikke vil høre om. Den bitre realiteten er at globaliseringen har reduserte de ansattes forhandlingskraft noe som selskapene har utnyttet. Folk snakker om ulikheter, hvordan det er et hovedproblem og den største trusselen mot fortsatt globaliseringen og en global økonomi.
Ulikhetene er et resultat av hvordan globaliseringen har fungert. Men jeg har ikke hørt i samtalene her noe konkret forslag som vil medføre en endring og det er neppe tilfeldig. En hver liste med tiltak vil måtte inkludere og overføre makt og velstand fra den typen mennesker som kommer til Davos til vanlige arbeidstakere gjennom en mer progressiv beskatning, økt forhandlingsmakt til fagbevegelsen og en sterkere beskyttelse av ansatte i sin alminnelighet.
Slagordet for møtet i alpene er: Forpliktet til å forbedre Verden. Journalisten Peter Goodman avslutter reportasjen fra Davos slik: «Uansett hvilke forbedringer som kan bli gjort, kan man sikkert fastslå at de ikke vil komme i konflikt med dem som er her og som nyter verden slik den er, med kanapeer og årgangs Bordeaux-viner og sin private jetfly innen rekkevidde. Det betyr den globale populismen neppe vil dempe seg med det første.» Dermed vil nok elefanten dukke opp igjen i Davos også til neste år.
Knut Arne Sanden leder LO-kontoret i Brussel. Les alle hans innlegg her.