Arbeidsledigheten vil heller stige enn falle
Lav vekst i fastlandsøkonomien dempet av fortsatt fall i oljeinvesteringene og laber fart i det private forbruket vil bidra til at utviklingen i norsk økonomi fortsetter i snegletempo de kommende årene.
På lengre sikt ser Meglerhuset DNB Markets for seg «gradvis noe høyere vekst», hovedsakelig drevet av at oljeinvesteringsfallet flater ut og at lavere inflasjon løfter husholdningenes kjøpekraft noe. Det skriver de i sin seneste rapport, Økonomiske utsikter 2017, publisert onsdag.
«Vekstbunnen i norsk økonomi ble nådd i fjor, med den svakeste BNP-veksten siden finanskriseåret 2009. Oppsvinget ligger imidlertid an til å bli tregt, og vi anslår at arbeidsledigheten heller vil stige enn falle», skriver meglerhuset.
Olje på godt og vondt
Noe høyere oljepris, kombinert med kraftige kostnadskutt i leverandørindustrien vil ifølge deres beregninger også gjøre at lønnsomheten i mange prosjekter på norsk sokkel forbedres vesentlig. Dette underbygges blant annet av Oljedirektoratets egne beregninger, som ut i fra et utvalg prosjekter på norsk sokkel kunne konkludere at kostnadsnivået der er halvert sammenliknet med for ett år siden.
Men den aktive penge- og stimulansepolitikken som ble iverksatt for å motvirke effektene av oljeprisfallet de siste årene vil avta. Det kommer til å sette en demper på den samlede økonomiske utviklingen og situasjonen i arbeidsmarkedet.
«De kraftige stimulansene vi har bak oss, i form av rentenedgang og svekkelse av kronekursen, vil ikke fortsette. Selv om oljepengebruken trolig vil øke også i årene fremover, vil dette likevel ikke være nok til at veksten i økonomien tar seg mer markert opp,» skriver meglerhuset.
De spår også en fortsatt lav produksjonsvekst, som ikke vil være tilstrekkelig til at arbeidsledigheten går betydelig ned – «selv om den ser ut til å ha flatet ut det siste året.»
Gjeld største risiko
Den lave renten bidrar til sterk etterspørsel etter boliger, særlig i Oslo-området. Ifølge DNB Markets er den største risikoen i norsk økonomi at sterk boligprisvekst driver gjeldsoppbyggingen videre opp.
«Det gjør at mange husholdninger vil være sårbare for renteoppgang og bortfall av inntekt,» skriver meglerhuset.
I deres hovedscenario anslås en oppbremsing av boligprisveksten i år og kun marginal oppgang i perioden 2018-20.
«Omslaget kan likevel bli mer markert enn som så,» heter det i rapporten. Der skisseres et nedsidescenario med et prisfall på nesten 20 prosent over de neste fire årene. Konsekvensene blir ifølge DNB Markets et «mye svakere forløp», men intet fall for privat forbruk - til tross for at styringsrenten senkes til null og kronen svekker seg.
«Vi anslår også at boliginvesteringene vil falle mye mer i scenariet med avtakende boligpriser. Samlet sett vil BNP øke vesentlig mindre gjennom prognoseperioden dersom boligprisene skulle falle slik vi antyder i nedsidescenariet. Det betyr også at arbeidsledigheten vil øke dersom dette scenariet realiseres.»
DNB Markets la onsdag fram sin rapport Økonomiske utsikter 2017. Her er noen hovedtall for de neste fire årene:
-
Økonomisk vekst: 1,3 prosent i 2017, 1,6 prosent i 2018 og cirka 2 prosent i 2019 og 2020.
-
Arbeidsledighet: 4,9 prosent i 2017, 5,0 prosent de to neste årene, litt avtagende i 2020.
-
Styringsrente fra Norges Bank: Uendret på 0,5 prosent i hele perioden.
-
Boligpriser: Svakere vekst i 2017, marginal oppgang i perioden 2018-2020.
-
Oljepris: 65 dollar fatet i år, 70 dollar fatet de påfølgende årene.
-
Oljeinvesteringer: 10 prosent ned i år, uendret i 2018 og 5 prosent opp i både 2019 og 2020.
-
Privat forbruk: Noe høyere vekst i 2017.
-
Nominell lønnsvekst: 2,8 prosent alle årene i perioden, 0,2 prosent reallønnsvekst i 2017, men noe økende fram mot 2020.
(©NTB)