«Ydmyke narsissister er gode ledere»

Publisert: 3. mars 2016 kl 10.38
Oppdatert: 3. mars 2016 kl 10.52

Narsissisme, eller ekstrem selvopptatthet om du vil, gir ledere selvtillit til å sette seg høye mål, men de virkelig gode lederne er samtidig ydmykhe.

Det skriver Quy Huy, som i et innlegg hos INSEAD Insight viser til en ny studie gjort av Bradley P. Owens, Angela S. Wallace og David A. Waldman. Studien viser ifølge Huy at ledere ikke bare kan være ekstremt selvopptatte og ydmyke på samme tid, men at narsissistiske ledere som er i stand til å balansere selvopptattheten med ydmykhet ofte er svært gode ledere.

Det har vært skrevet mange spaltemetre om hvor galt det kan gå hvis selvopptatte ledere får fritt spillerom og for mye makt, men Huy hevder at narsissisme ikke nødvendigvis er negativt og han mener at dette trekket i mange lederes, entreprenørers og innovatørers personlighet. Dette er folk som kan ha store visjoner og er villige til å legge ned et stort engasjement og mye utholdenhet i å få realisert dem.

Risikoen er at narsissister kan ignorerer gode alternativer, avvise folk som utfordrer og bruke mennesker de har rundt seg kun som verktøy for å oppnå sine egne mål. Dette er imidlertid risiko som de beste lederne ser, mener Huy. De ser, og de oppveier ved å legge inn en god porsjon ydmykhet.

Strategieksperten fra INSEAD skriver at ydmykhet i denne konteksten ikke handler om moderasjon, men om at en ydmyk person innser at andre mennesker kan være flinkere enn ham selv på en del områder. De vet for eksempel at de gjennom å søke råd hos andre, kan oppnå enda større ting enn de kan få til alene. 

Saken fortsetter under annonsen