Viser full enighet
Når de 27 medlemslandene møttes til uformelt toppmøte uten Storbritannia onsdag var det med en intensjon om å varsle at det meste er som det alltid har vært. Det eneste som er annerledes, ifølge uttalelsen fra de 27 lederne, er at de står enda mer samlet enn før. Samtidig videreføres linjen som både Kommisjonspresident Jean-Claude Juncker og rådspresident Donald Tusk allerede har fastlagt: Det blir ingen forhandlinger, enten uformelle eller formelle, uten forutgående artikkel 50-notifisering. Og den bør komme raskt, mener de 27 statslederne. I mellomtiden står EU samlet som blokk.
– Jeg tenker det er veldig viktig at vi viser det fellesskapet vi her gjør, for jeg vet hvor viktig samarbeidet er for Sverige. Dette samarbeidet gir oss en større stemme i verden, og gir hvert land et større marked. Derfor er det viktig å verne om det, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven til Dagens Perspektiv etter møtets slutt.
Det er imidlertid en lang rekke spørsmål som må løses for de landene som er igjen, enten det handler om migrasjonspolitikk eller sikkerhetsspørsmål. Dette er spørsmål uttalelsen fra medlemslandene ikke sier noe om. Målet er at dette skal diskuteres i større detalj på det uformelle toppmøtet i Slovakia i september.
– Tanken her er å sende et tidlig signal om at vi står samlet som 27 land, og det er viktig, uten å komme med altfor mange detaljer. De detaljene skal vi sende videre til det uformelle toppmøtet i Bratislava, der det blir viktig og riktig å komme med noe mer detaljert, sier en rådskilde til Dagens Perspektiv.
Avviser maktkamp
Det har de siste dagene versert rykter i europeiske medier om en maktkamp mellom EU-kommisjonen og Det europeiske råd. Stridens kjerne skal være hvem som skal ha ansvaret for forhandlingene om britenes uttredelse fra unionen. Denne maktkampen omtaler den samme rådskilden som fullstendig feilrepresentert. Ryktene om at Rådet skal ha satt ned sin egen forhandlingsgruppe er rett og slett gale, sier han.
– Det er fullstendig feil, og å sette ned et forhandlingsutvalg nå er fullstendig prematurt. Det er lange diskusjoner som skal gjennomføres nå, og først må vi faktisk gjennomføre det som har med artikkel 50-notifiseringen å gjøre. Å begynne å diskutere hvem som faktisk skal gjøre hva når er altfor tidlig, sier han.
Enkelte krever endring
I sin pressekonferanse la Stefan Löfven vekt på at det var full enighet om at man ikke skulle ha traktatdiskusjoner nå, og at det rådende politiske arbeidsprogrammet fra kommisjonspresident Jean-Claude Juncker er fornuftig og godt. Noen debatt om å ta samarbeidet i enten mer føderalistisk eller mellomstatlig retning var det ikke snakk om, sier statsministeren. Imidlertid la den såkalte Visegrad-gruppen, bestående av Tsjekkia, Ungarn, Polen og Slovakia, fram et dokument i møtet der de foreslår ganske omfattende endringer i hvordan samarbeidet mellom de 27 landene skal foregå.
– Våre innbyggeres ektefølte bekymring må reflekteres bedre. Nasjonale parlamenter må høres, og institusjonene i EU må holde seg til sin misjon og mandat. Tillit må bygges mellom medlemsstatene, og vi må begynne med å bygge ned de kunstige linjene som har blitt bygget de siste dagene, står det i uttalelsen som blant annet sirkulerer i pressekretser.
Samtidig snakkes det fra alle kilder om en periode med refleksjon, og ikke nødvendigvis reform i seg selv. Imidlertid har de fire lederne i Visegrad-gruppen valgt å være tydelig overfor de andre lederne på at det er et behov for endring.
– Vi må endre måten Europa fungerer, og vi må redusere byråkratiet. Jeg ville være glad for at vi i løpet av den tidlige høsten valgte å sende et signal om hvordan vi vil endre Europa til det bedre, sier Tsjekkias statsminister Bohuslav Sobotka.