Illustrasjon. LO vil se på innholdet i begrepene «arbeidsgiver» og «arbeidstaker» på nytt.

Foto

NTB scanpix

Vil omdefinere begrepene «arbeidstaker» og «arbeidsgiver»

Publisert: 16. juni 2016 kl 11.45
Oppdatert: 16. juni 2016 kl 11.45

Det bør vurderes å jobbe for en lovendring for å sikre at arbeidstaker- og arbeidsgiverbegrepet tilpasses de mulige utviklingsretninger i arbeidslivet, skriver LO i et nytt notat om delingsøkonomien.

– Det er viktig at vilkårene blir like for alle som deltar i en næring, enten de er tradisjonelle eller basert på apper. Kriteriene for hva som er en «arbeidstaker» og en «arbeidsgiver» bør vurderes i forhold til de nye utfordringene. Vi må vurdere hvordan de som i realiteten bør oppfattes som en arbeidsgiver også får ansvaret som følger med, og hvordan de som bør oppfattes som arbeidstakere får rettighetene som følger med det, skrives det i notatet, som ble offentliggjort torsdag 16. juni.

«I en mulig lovtekst kan forsøket på å lage et rettslig utgangspunkt formuleres som et nytt tillegg til någjeldende § 1-8 (1),» foreslår organisasjonen.

 Arbeidsmiljøloven § 1-8 (1)

«Med arbeidstaker menes i denne lov enhver som utfører arbeid i annens tjeneste. I vurderingen av om det foreligger arbeidstakerforhold skal det særlig legges vekt på om det foreligger vernebehov som følge av personlig arbeidsplikt, styringsrett og om det er misforhold i avtalestyrke mellom partene. Omfanget av arbeidsplikt og om arbeidstaker selv 35 kan bestemme når arbeidet skal utføres er ikke avgjørende for om det foreligger et arbeidstakerforhold.»

Kilde: arbeidsmiljoloven.com

– Med et slikt rettslig utgangspunkt kan det muligens bli noe enklere å nærme seg vurderingen av de mange nye ulike avtaleforholdene. Uber kan brukes som en test på om definisjonen holder, men «delingsøkonomiutvalget» må foreta tilsvarende vurderinger opp mot en rekke andre virksomheter, skriver LO.

Videre i notatet skrives det at «vi må sørge for at bruken av de nye teknologiene ikke fører til mer svart arbeid eller sosial dumping.»

– LO vil derfor arbeide for at det kommer tiltak for å ivareta rettighetene til de som ikke er arbeidstakere, men reelt frilans/selvstendig næringsdrivende, at plattformer som fungerer som vikarbyråer må følge gjeldende regler for slik virksomhet og at ansatte eller frilansere har rett til å organisere seg og forhandle kollektivt. 

Saken fortsetter under annonsen

Det er nedsatt et utvalg i LO som sammen med aktuelle forbund, utreder organisasjonsforhold for selvstendige næringsdrivende. Utvalgets anbefalinger kan danne utgangspunkt for hvordan LO og forbundene kan tilby medlemskap og medlemstilbud for deltakere i samhandlingsøkonomien, opplyser organisasjonen.